Asslamualaikum.
Kali ni nadia nak
share satu resepi mudah dan sedap, sesuai untuk dijadikan salah satu menu untuk
barbeku atau pelbagai majlis. Mula-mula nadia tengok resepi ni dalam satu
rancangan masakan, French Food at Home, then nampak Shea Rasol post dekat
instagram and share resepi kat blog. Tapi baru sekarang nadia tergerak hati nak buat.Hihi.
Nadia refer resepi Shea tapi since sos black
pepper nadia dan expired, terpaksalah nadia buat resepi sendiri untuk marinate
ayam nadia. So, jom tengok resepi nadia, kalau nak follow resepi Shea, korang
pergi dekat blog myamethyst-shea.com.
BAHAN UTAMA
2 bahagian dada ayam
1 biji lada benggala
(merah)
1 biji lada benggala
(hijau)
Tomato ceri
Bawang besar
Lidi sate
*nadia guna baby
tomato sebab masa beli bahan2 ni, tomato ceri tak ada jual..huhu..Then, kalau
korang jumpa lada benggala warna kuning lagi bagus, boleh pelbagaikan warna
kebab sticks kita ni..
BAHAN UNTUK SOS PERAPAN
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos
tiram
3 sudu besar kicap
manis
2 sudu besar madu
1 sudu besar lada
hitam kisar
Beberapa cubit garam
CARA-CARA
1.
Potong dadu dada ayam dan ketepikan.
2.
Kupas dan tumbuk bawang putih.
3.
Campurkan semua bahan sos perapan bersama bawang
putih tadi.
4.
Gaulkan dada ayam bersama bahan-bahan tadi dan
perap selama beberapa jam.
5.
Bila ayam dah ready, potong lada benggala, baby
tomato dan bawang – saiz lebih kurang saiz ayam tadi.
*kalau guna tomato ceri, korang tak payah
potong tau, biar je sebiji-sebiji macam tu.
6.
Cucuk bahan tadi berselang seli dengan ayam.
7.
Kalau korang ada grill pan, bakarlah atas tu,
kalau tak ada, gunalah non stick pan macam nadia ni..hehe
Dah siap, TADAAAAA!!!
Tu jelah, kalau
terliur, dipersilakan cuba!
Okbai.
hi awak...kite nak masak kebab ni malam nii...jadi kite jumpa resepi nii...tq yaaa
ReplyDeleteselamat mencuba! you're welcome..
DeleteAssalamualaikum sos cicah ade x
ReplyDeleteWslm, saya makan macam tu je. hehe
Delete