Saturday, December 13, 2014

#mfna : engagement preparation (goodie bag)

Assalamualaikum.

Entry kali ni nak cerita mengenai goodie bag. Boleh dikatakan goodie ni benda wajib la zaman sekarang ni..Pada nadia, tak ada pun tak apa, tapi ibu nadia ni nak sangat bagi, so ikut jela..huhu

Initial planning, nadia nak bagi 1 benda dan dibalut cantik-cantik macam hadiah, macam kat bawah ni..


Then ibu nadia propose nak buat paper bag untuk pihak lelaki..So, nadia agree..Sampai masa nak beli tu kan, tiba-tiba ibu nadia cakap,
“eh, beli jela semua, ibu sponsor” 
Haa Nampak tak permainan psikologi dia..

Daripada 1 item, terus jadi 4 item..Tapi mostly orang sponsor la..hehe..Ini item yang ada dalam paperbag :-
 Cakar ayam (Ibu sponsor half)
Air Mineral (Adik sponsor)
Kopi (Ibu sponsor half)
Cupcake (Cousin sponsor)

Kopi memang nadia nak bagi..Idea asal pun nak letak kopi and wrap macam gambar atas tu..

So nadia teruskan jugak, so yang ni nadia DIY detail sikit la..




Nadia memang saje je buat banyak-banyak design. Masa ni la nak eksperimen..hehe..
Lagipun bukan buat untuk orang lain, untuk majlis sendiri kan..
Sekali lagi konsep “my engagement, my way” diaplikasikan. ^_^


Mineral water pulak, nadia saja buat konsep black and white sebab label tu nadia nak fotostat je..jimat kan!


Gambar bawah ni masa final preparation..Sebab masa ni baru cupcake and cakar ayam di packing. Tapi 2 item tu tak sempat nak ambil gambar..Nadia busy masa tu..huhu


Yang ini paperbag yang nadia bagi untuk tetamu. Temanya CORAL & TEAL atau lagi senang PEACH & TURQUOISE.




Ini design sticker/label yang nadia buat.

1. For Coffee


2. For Mineral Water


3. For Paper Bag



Sedikit tips untuk buat goodie bag ni:-

1.       NICELY WRAP
secara psikologinya, orang akan suka dengan hadiah atau benda yang cantik, rasa dihargai..Siapa tak suka dapat hadiah kan?

2.       BLACK & WHITE
Ini untuk sticker/label supaya korang boleh fotostat je. Dengan syarat, design memang khas untuk print black and white. Tak semua design sticker sesuai nak fotostat tau!
3.       NO USE
Barang hiasan yang orang tak guna macam tuala kecil, cawan, mini cutlery/sporf etc. Kalau boleh barang tu bermanfaat, bukan cantik semata.


4.       SEARCH
Rajin-rajin google or cari idea di internet. Favourite nadia, PINTEREST & ETSY. Macam-macam idea & D.I.Y tutorial kat situ.

Itu sajalah untuk setakat ini..

Lagi entry mengenai engagement



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...