Thursday, January 17, 2013

resepi kuih tradisional : nagasari pisang

Assalamualaikum...

Nak bagitahu ni, nadia dah start cuti semester...hehehe~ so, bolehlah buat aktiviti tertangguh contohnya macam blogging, masak-masak dan macam-macam lagilah!

okay, hari ni nadia nak share satu resepi kuih tradisional...macam tajuk entry tu lar...kuih nagasari....bila nadia search, kuih ni famous jugak di Indonesia selain di Malaysia...selain nagasari pisang, ada jugak orang buat nagasari jagung, cendol dan nangka...rasa dia lemak-lemak manis...sedap, nadia suka! hehe~

Jom laa tengok bahan-bahan dia ye...









 


dan cara-cara membuatnya ye tuan-tuan dan puan-puan...

1. potong daun pisang macam dalam gambar kat atas tu, kemudian layurkan di atas api...

2. campurkan semua bahan di atas kecuali 2 bahan terakhir tu...


3. masak di atas api sehingga pekat...sampai jadi macam kat bawah ni...


4. cara-cara membungkus pula, korang boleh tengok step kat bawah ni...


letak sedikit adunan atas daun pisang


letak pisang yang dah dipotong di atas adunan tadi...


letak adunan lagi sekali...


bungkus macam ni ye...

5. kukus selama 15-20 minit...siap!

hasilnya, 



sorry lah gambar dah siap pulak yang tak berkualiti...hehe...tak sabar nak makan punya pasal..ambil gambar terus makan, tak tengok okay ke tak...kat bawah ni yang nadia google...



nadia ada beberapa tips untuk buat kuih ni...

* selain pisang raja, boleh jugak guna pisang nipah dan pisang tanduk. Nadia guna pisang berangan, so rasa dia manis je, tak ada rasa masam-masam sikit...

* kuih ni lagi sedap dan cantik kalau simpan dalam peti ais, bentuk dia tu elok sikit laa...

* korang boleh adjust garam tu ikut selera korang...

tu jelah...
okbai!~

16 comments:

  1. Susah nk cari daun pisang..balik kampung boleh lacuba nih..

    ReplyDelete
  2. diana : boleh jugak letak dalam bekas plastik dadih tu, tak pun acuan kuih lompang... =)

    ReplyDelete
  3. sedapppnyeee nadiaa... kte panggil lepat pisang jehh..hehehe. :P

    ReplyDelete
  4. salam..blog walking here...jemput ke butik kami..=)

    ReplyDelete
  5. wahh.. cam sedap je. xpernh try n xpernh dgr. tp mcm lepat pisang eh? haha

    ReplyDelete
  6. najihah : kuih org dulu2...hehe

    Fadhila : lepat mcm lain sikit...rasanya lah...

    rosua : tq singgah blog nadia....insyaAllah... =)

    haz : raw material dia sama : pisang! tapi rasa lain sikit~

    ain : memang best pun! hehe~

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya lapar terus ~~ cam nk cari pisang terus nk wat hehe :D

    ReplyDelete
  8. hehehe, kadang-kadang kuih kampung mmg menyelerakan...

    ReplyDelete
  9. pos kt umh bleh??hehe
    blebak pisang r tuh op??

    ReplyDelete
  10. kalau pos confiem basi...huhu~
    ayat bawah tu x faham la...

    ReplyDelete
  11. Sedapnye...terliur lak mak lang tgk gambar ni

    ReplyDelete
  12. sedappnyee...lama da sy cari resepi nagasari ni..thanks cz terangkn wat resepi ni dgn cara bgmbr..best sgt sng fhm hehe

    ReplyDelete
  13. klu orang bugis panggil kueh ni bandang2

    ReplyDelete
  14. Kalau tak de daun pisang. Boleh buat dlm loyang. Susun pisang dah tu lapis adunan tepung dlm resipi. Lapis mcm konsep lasagna. Pas tu kukus.

    ReplyDelete