Tuesday, January 22, 2013

resepi : kek batik

Assalamualaikum...

Kalau cakap pasal kek batik, mesti semua orang tahu kan...resepi mudah dan sedap tak hingat! tapi resepi kek batik ni ada banyak version, ada pakai gula ada pakai susu, ada pakai cooking choc ada pakai milo, ada guna telur ada yang tak... so, jom lah tengok version nadia pulak...


bahan-bahan

300 gm biskut marie (nadia guna munchy's - 1 paket)
200 gm mentega (nadia guna 1 buttercup - 250gm)
1/4 cawan serbuk koko (15gm)
1 cawan susu pekat ( 1/2 tin)
1 cawan  milo (100gm)
1/4 cawan air panas
1 biji telur

cara-cara

1. patah-patahkan biskut marie, nadia patah 2 je...
2. cairkan mentega, nak senang, potong mentega kecil-kecil, cepat sikit cair...
3. masukkan milo, serbuk koko, susu pekat dan air panas...
4. bila semua bahan dah blend each other, masukkan telur dan kacau lagi...
5. tutup api, kemudian masukkan biskut marie, ratakan...
6. masukkan dalam bekas...mampatkan...
nadia alas plastik supaya senang nak angkat nanti...
7. sejukkan dan simpan dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum dihidangkan...


sebelum masuk peti ais


yang ini pulak, bila keluarkan dari bekas, dengan adanya plastik pengalas tu, kerja-kerja mengeluarkan kek batik menjadi mudah!
(pesanan khidmat masyarakat ini dibawa oleh hotfm)


nadia guna paper cup supaya dia tak melekat each other


ready for delivery!
(oh lupa, kek batik ni aunty nadia yang tempah)


kasi close up sikit

* nadia guna 250gm butter instead of 200gm, so rasa butter tu lebih sikit la, tapi tak adalah masin sangat pun...kalau korang tak suka, boleh guna 200gm je macam resepi asal...nadia beli butter cup yang 250gm tu, so 50gm tu macam tak tahu nak buat apa, dah la sikit...tu yang nadia masukkan je semua...

buat kek batik ni memang senang! semudah 1,2,3,4,5,6,7! hehehe~
kalau buat memang confirm jadi...
tu jelah nak share dengan korang...
okbai!

8 comments:

  1. sedapnyeeee nadia... kite buat selalu jd biskut batik je.. tak pernah jd kek batik.. haha

    ReplyDelete
  2. wanie : dah try nanti jangan lupa bagitahu nadia! =)

    ReplyDelete
  3. fadhila : maksudnya macam mana? keras ke? hihi~

    ReplyDelete
  4. kakak kite suke kek batik ni...

    btw Nadia..dulu igt x supposed Nadia dpt hadiah long skirts kn? tp sponsor tu x bg2 sampai sekarang..rasa guilty giler biler x dapat bagi hadiah tu..

    in return ktorng nk bg shawl boleh? pls email me ur full ad + hp + name ya.

    Tq Nadia

    idamansor@ymail.com

    ReplyDelete
  5. yeke? kek batik senang je, bolehlah suruh kakak awak buat...heheh~

    okay, nanti nadia email ye... ^_^

    ReplyDelete
  6. nadia, kek batik nie peberet fany :)
    Recipe kte same je kecuali tang tarok air panas tue. Naty fany nak try lau tarok air panas pulak la, ape jadi :)

    Thanks, NADIA :D

    ReplyDelete
  7. farny : try la...mungkin dia jadi lembut sikit kot...

    you are welcome! =)

    ReplyDelete