Tuesday, October 30, 2012

recipe : blueberry cupcakes!

Assalamualaikum...

Hai korang! hari ini nadia nak share resepi blueberry cupcake...


nadia ambil resepi ni dari blog Dapur tanpa Sempadan...Sebenarnya, ini order daripada aunty nadia untuk anak dia...aunty nadia ni suka sangat kek blueberry, so nadia buatlah blueberry cupcake untuk dia...jom intai-intai bahan-bahannya...

175 gm mentega

115 gm gula kastor

1 sudu kecil ovallete

2 biji telur gred A

135 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder

30 g susu pekat manis

blueberry filling

1 sudu teh esen vanilla

topping/buttercream

125 gm mentega
125 gm creamwell
100 gm susu pekat manis
40 gm gula icing
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna

cara-cara membuatnya :

1.satukan mentega dan ovallete, pukul rata...
2. masukkan gula kastor, putar lagi...
3. masukkan telur satu persatu...kemudian susu pekat...
4. satukan tepung dan baking powder, tapiskan...masukkan sedikit demi sedikit...
5. masukkan esen vanilla...

6. masukkan adunan ke dalam papercup...2/3 cup...

7. pipingkan blueberry filling...

8. bakar selama 20-25 minit bergantung kepda oven masing-masing...sejukkan...
9. putar semua bahan-bahan buttercream kecuali pewarna...bahagikan mengikut jumlah warna...
10. hiaslah cupcake korang tu sesuka hati! =)





nadia buat 4 adunan untuk dapatkan lebih kurang 45 biji cupcake size ni...dan nadia belajar benda baru juga...belajar buat rumput! hehe...

*kebanyakan gambar bahan-bahan yang nadia tunjuk tu adalah untuk 2 adunan...

tu jelah nak share dengan korang...
okbai! =)


15 comments:

  1. weyh ~ bila nk bg aku rasa cupcake buatan ko ni...ahahaha

    ReplyDelete
  2. wahhhh...Nadia pandai buat cupcake! kalau kt..tau makan jelah..hihi :p

    ReplyDelete
  3. btw ingat tak dulu sepatutnya Nadia menang sekali dengan skirts? tapi orang yang sponsor tu dah post ke salah orang..so barang tu tak dapatlah pula =.='

    kitaorng nak bagi tudung boleh tak? gantikan dengan skirts >.<"

    ReplyDelete
  4. syakir : tu la kan...sbb aku selalu buat time kat rumah je...hehe~

    ida/iena : okla tu, nadia tolong buat, ida/iena tlg makan..hehe...ohh, yeke...rugilah tak dapat skirt tp tak apalah...tudung pun okay je! =D

    ReplyDelete
  5. nadiaa.. laparnyaaaa... buatkan tok kte! :P

    btw, gmbr ni nadia pkai camera ape? dslr ke? cantikla gmbrnye!

    ReplyDelete
  6. fadhila : x lar...pakai digital camera 8mp je...pastu edit...

    kite selalu buat time kat rumah je...fad kene dtg muar lah camtu..hehe~

    ReplyDelete
  7. wahhhh~~~ so decorative! rjinnye nadia..

    dh lpas leh buat bini nih! hihihih

    ReplyDelete
  8. haz : ini time rajin...hehe~
    nanti suami kite makan cupcake hari2...hehe~

    ReplyDelete
  9. cupcake pun boleyy la kan.. hihi =P

    ReplyDelete
  10. haz : nanti muke dia pun mcm cupcake...hehe~

    ReplyDelete
  11. ohmaii.. tak dapat nk bygkan. haha

    ReplyDelete
  12. kite pun xsanggup nak bayangkan...hihi~

    ReplyDelete
  13. habis hilang diet kalau dapat cupcake ni xD

    ReplyDelete
  14. anakGAJAH : haha, kalau mkn 1 je xpe kot... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...