Wednesday, January 18, 2012

paragon.

assalamualaikum...
hai korang...sesi mengQada' cerita...(apakah?) nadia nak cerita pasal trip kitorang pergi melawat kilang karpet...PARAGON CARPET...kilang ni kat area Balakong, Selangor...trip ni untuk subjek yang sama nadia pergi melawat kilang seramik dulu tu...dekat ENTRY INI...

kali ini kitorang pergi satu bas je sebab ramai yang tak join, busy final project katanya...walaupun tak ramai, kitorang tetap enjoy...yelah, first time tengok macam mana proses menghasilkan karpet...tak ramai yang tahu kan...kira nadia ni antara yang bertuahlah...hehehe...

sampai-sampai je kilang tersebut, kami disajikan dengan breakfast...lepas tu briefing tentang syarikat tu dan sesi jelajah kilang pun bermula...

jomlah layan gambar...sebelum tu, nadia nak bagitahu awal-awal, gambar-gambar ni tak ikut step secara terperinci pun tau, just randomly snap je...

okay, gambar bawah ni, proses diorang set kan warna-warna benang yang diorang nak guna...lepas tu diorang gulung benang tu ikut saiz yang diorang nak...guna mesinlah...


yang ni antara proses dia lah...how they set up the thread...


yang ini pulak proses lain diorang set up benang tu, ada banyak cara, tapi nadia tak ingat...hihi...


gambar atas ni adalah bahagian belakang, gambar bawah ni bahagian depan, macam mana hasil benang-benang itu tadi...


kakak ni pulak, dia akan check defect yang ada selepas carpet tu siap, ada bahagian-bahagian yang mesin tertinggal, dia akan jahit balik...laju je kakak ni jahit...cara dia check defect tu pun pantas je...kagum-kagum...


yang ini antara mesin yang ada kat kilang tu lah...nadia pun dah tak ingat...banyak sangat mesin...


menurut pegawai yang bagi penerangan kat kitorang tu, diorang boleh design apa saja dengan adanya teknologi dan mesin yang diorang ada...cuma sediakan jelah duit...kalau dah namanya custom made, comfirm mahal kan...


selepas jalan-jalan kat kilang, kitorang dibawa ke studio dimana tempat diorang menghasilkan design-design carpet, kat studio jugaklah sesi perbincangan tentang design, concept dan tema sesuatu project dengan interior designer macam kitorang ni...ececeh...kitoran bakal je, belum jadi lagi...insyallah...

gambar bawah ni salah satu wall decoration kat luar meeting room...kalau dah namanya kilang karpet, mesti banyak karpet kan, boleh buat peta Malaysia lagi...


ini antara design proposal diorang...


kitorang semua tertumpu kepada benda alah comel tak hingat ni...macam make up pun ada...geram gila! officer kat situ dah warning awal-awal, yang itu tak boleh ambil...hehe...kitorang dapat jugak sample-sample karpet tapi bukan yang inilah...tapi cantik-cantik jugak...suka.suka.suka!


kilang ini juga menghasilkan karpet kereta untuk proton, produa dan lain-lain...so, kitorang sempatlah intai-intai dari tingkat atas proses membuat kartpet kereta ni...


sebelum balik, mestilah bergambar dulu...ni kat lobby office...design lobby dia cantik! (nadia dan syahira a.k.a syerai...hihihi...)


tu jelah nak cerita~
okbai! =)

3 comments:

  1. mesti lawa2 karpet kan... klu kat kilang terus cam ni dpt harga murah x...

    ReplyDelete
  2. pn.sheila : yang itu nadia tak tanya pulak, tapi kalau beli terus dari kilang selalunya mesti dapat murah... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...