Tuesday, January 24, 2012

CNY.

.
assalamualaikum...
hai korang...nadia nak story pasal Chinese New Year ni...semalam, (isnin, 23/01/12) nadia pergi beraya rumah kawan ayah, kawan ibu dan kawan nadia...seperti tahun-tahun sebelum ni, memang jadi tradisi kami sekeluarga pergi beraya rumah kawan-kawan chinese kami...sebelum tu, nadia nak letak satu gambar ni, nadia suka gila bakul ni...very traditional gitu... =)


mula-mula kami pergi rumah uncle tay, office mate ayah...apa yang special??? rumah dia ada ketupat! favourite okay! raya-raya cina dapat makan ketupat, memang best lah kan...uncle tay ni order dengan mak ngah nadia ketupat ni, so di jamin halal...rumah dia setiap tahun ada menu masakan melayu, sebab kawan-kawan dia kan berbilang bangsa...

my favourite all the time! tapi tak ada rendang... =(


very 1 malaysia kan...itu ayah nadia, uncle tay dengan lagi sorang tak kenal (indian)...office mate ayah jugaklah...


okay, lepas tu pergi rumah aunty mary, kawan ibu merangkap rumah kawan nadia jugak...sebab apa? anak dia, frances, kawan nadia...hehe...


kalau pergi rumah dia, balik je mesti macam baru balik shopping, mesti dia bagi makanan banyak gila...tak percaya???


lepas tu, kitorang pergi rumah aunty ah peng, kawan ibu pulak...rumah ni nadia paling suka sebab dia ada cashew nuts dengan pistachio nuts...sedap okay! every year mesti ada...dan mesti bagi kitorang sikit bawak balik...suka!



ada lagi yang best, dapat ang pau! tradisi masyarakat cina selagi tak kahwin, dapat ang pau, tu yang nadia suka tu...hehehe...sekarang tengah tunggu plan ibu nadia yang seterusnya nak pergi beraya rumah siapa pulak lepas ni...


most of kawan-kawan chinese kami sekeluarga faham dengan pantang larang orang Islam, so diorang bagi makanan yang dalam kotak, dalam plastik yang kita biasa makan...so, tak adalah was-was kan...

tu jelah nak cerita kat korang...
okbai! =)

6 comments:

  1. xde sgt chinese friends so x pergi la beraya huhu..
    wow angpow!:P

    ReplyDelete
  2. wah bersakan juga CNY azira hehe =D
    Kte duk kampus je~~

    ReplyDelete
  3. bestnye boleh pegi beraya..cool sgt boleh dapat makan ketupat time raya cina

    ReplyDelete
  4. cik izars : yeke...kena cari ni...barulah meriah bila raya..hehehe

    sea_lavender : kebetulan time cuti sem pulak kan...apa lagi, sakan lah... hehehe....

    liza razak : kan, itu yang special tu...ketupat!

    ReplyDelete
  5. waa...TERINGIN nak dapat angpau lagi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...