Thursday, June 30, 2011

kerja atau sambung study???

hi korang!!!
i baru je semak keputusan permohonan ke program ijazah sarjana muda UiTM tadi...ni dia jawapan untuk status permohonan tu...

dan baru semalam i ada hantar resume dekat satu company ni...company tu around muar...susah nak cari company interior design dekat muar ni...bila kawan i bagitahu,i terus apply...memanglah belum tentu dapat tapi kalau tak ada kat muar pun kat tempat lain pun banyak...

dan sekarang i dah confuse nak pilih yang mana satu...i paling tak suka bila kena buat pilihan...actually i dah lama fikir dan tanya pendapat orang tapi hasilnya sama...ada yang cakap better sambung terus dan ada yang suggest i kerja dulu...tambah pengalaman dan kumpul duit dulu...

kenapa i perlu sambung belajar???
1. sebab i malas nak kerja...hahaha...
2. i takut bila dah kerja nanti,i malas nak sambung balik...
3. faktor masa...

kenapa i perlu kerja???
1. sebab family finance...i dah habiskan banyak gila duit my parents masa final dulu...
2. ada lecturer i cakap, student yang fresh dari diploma and yang dah ada experience kerja lain...maknanya,yang ada experience lagi bagus lah...lagi senang...
3. sebab i baru je dapat peluang kerja dekat dengan rumah...maknanya senanglah...

waaaahhhhhhhhhh,pening 3juta kali!!!

*** i really,really,really hate to make a decision!

I join Contest The Best Picture of Me :)

hi korang!!!
seperti tajuk di atas...apa lagi,join contest lah...salah satu sebab i suka berblogging adalah sebab ada banyak contest yang i boleh join and berpeluang untuk menang...hehehe....okay,contest ni dianjurkan oleh cik sofea yang comel...i bukan bodek tau tapi dia memang comel...tak percaya???pergi blog cik engku sofea ni....kat bawah ni banner untuk contest ni,kalau nak join sila klik sini ye...

gambar yang i pilih untuk contest ni adalah................

kenapa gambar ni menjadi pilihan????sebab gambar ni antara yang paling latest dan dan i suka gila background dia...hijau je...i kan pencinta alam...hahaha...poyo...and i suka combination colours of my outfits tu...gambar ni masa i dekat melaka,tepi pantai apa entah...masa ni i ambil my cousin dari college dia...penat drive,i berhenti sekejap,snap2 gambar then balik...hilang sikit penat tu...hehehe...

and i nak tag orang-orang di bawah ni...
ap!h yaya
sarazainol
adierajohari

okay,tu je....
bye!

Wednesday, June 29, 2011

blog ini untuk apa sebenarnya???

hi korang!!!
saja nak luahkan pendapat dengan korang tentang benda ni...apa yang kita nak dengan blog ni???

dulu i sangat excited buat blog ni sebab baru tahu bestnya bila kita tulis dan ada orang baca, mesti kita suka kan...

dalam blog,kita berhak tulis apa saja yang kita suka tapi kita tak ada hak nak pertikaikan apa orang komen,apa pendapat orang dengan penulisan kita...kalau nak tulis blog tapi tak nak orang komen,jangan allow orang komen...senang je kan...

kita nak orang selesa, orang datang blog kita,kita kenalah belajar macam mana teknik blogging yang bagus,kenalpasti "do and don'ts" dalam berblogging,tapi perlu diingat kita dicipta berlainan citarasa dan kehendak...kita takkan mampu nak puaskan hati semua orang...apa yang kita boleh lakukan adalah cuba sedaya upaya kita untuk menghasilkan penulisan yang bagus dan berkualiti serta dapat menarik minat orang untuk baca blog kita...jangan asyik nak komplen apa bloggers lain buat dan apa bloggers lain tulis...tak suka jangan baca,jangan buka blog dia...habis cerita,diorang tulis blog bukan untuk dikomplen,dihina dan sebagainya...setiap orang ada kelemahan...

i cakap ni bukan nak menunding jari kat orang lain tapi untuk diri sendiri juga...orang datang blog kita pun dah kira bersyukur dah...ada orang sudi komen,lagi bagus kan...ada orang jadi pembaca tetap kita,lagi seronok...silent reader???its ok,sebab membantu traffic kita...

the point is,kita buat blog sebab nak orang baca blog kita...tak kiralah,nak famous ke,untuk meluahkan isi hati ke,apa ke...so,bila orang baca blog kita,bersyukurlah...macam i,hari-hari buka blog,tengok bilangan follower and ada comment tak...tengok statistic,ada orang baca atau tak dan meningkat atau menurun...kalau ada,itu da cukup buat i happy...kalau makin berkurang,i fikir macam mana boleh kurang dan terus cari idea untuk hasilkan entry yang bagus....

for me,itu yang i nak dalam blogging ni dan tolong hargai apa pembaca kita buat...sekurang-kurangnya diorang datang blog kita...janganlah sibuk pertikaikan dia follow tapi tak komen,dia komen tapi entah apa-apa,dia silent reader je,dah follow dia tapi dia tak follow kita balik,dah pergi blog dia tapi tak suka itu ini...

STOP COMPLAINING OTHERS AND IMPROVE YOURSELF...

blogging dengan aman,bersikap positif,teruskan berusaha dan paling penting,sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada dan apa yang kita dah kecapi...


*kalau you guys rasa i salah, i am sorry...this is just my opinion...then do whatever you think is the best for yourself...

Monday, June 27, 2011

mari mengenal vintage dan fashion =)

hi korang!!!
hari ini i nak share info tentang vintage!i do love vintage and its a trend now right...okay,vintage merupakan istilah yang merujuk kepada pakaian yang berasal dari era sebelumnya...perkataan ini diambil daripada istilah yang digunakan dalam proses pembuatan wain (proses memetik anggur sehingga pengeluaran produk yang siap sedia...

i can conclude that there are two categories in vintage fashion...
1. pakaian yang dihasilkan di era tersebut...
---pakaian sebelum era 1920's disebut pakaian antik
---pakaian dari era 1920 - 1980's dianggap vintage.

2. pakaian baru yang dihasilkan dengan mengambil elemen2 fesyen terdahulu...di sini kita dapat lihat penggunaan istilah retro/retrospective/vintage style...

jom kita tengok fashion mengikut era....

1920's


1930's


1940's



1950's



1960's



1970's



1980's



sekarang korang nampak tak how fashion development kat dunia ni...and,sekarang fashion dahulu kala kembali menjadi trend...and i love that!!! do you??? if you just same with me, korang bolehlah selongkar almari mak korang...mana tahu ada yang korang boleh pakai...lagi lama pakaian tu,lagi style...hehehe....
*jangan fesyen zaman purba pun jadi trend dah lah...huhuhu...
okay tu je nak share dengan korang...
bye! =)
(sumber : wikipedia and google)

Sunday, June 26, 2011

a date with bakal kakak...hahaha

hi korang!!!
last saturday i keluar dating with kak intan who is kakak kepada mr.bf...tak dapat keluar dengan adik,keluar dengan kakak pun okay kan...hehehe...kitorang pergi chic pop street market 8 at jaya one, pj...yang i post dekat entry ni...the market was ok lah...ramai gila orang + laluan sangat narrow...i baru nak pilih2 ada orang "excuse me"...bukan sekali dua tapi more than ten...huhuhu...then kitorang keluar dari segerombolan manusia itu,tarik nafas panjang-panjang dannnnnnn serbu balik....huhuhu....oh ye,i jumpa my cousin,kak ella and my coursemate,Leel there...here some pictures there....booths kat sana semua sangat comel...very nice decoration...i suka!!!










penat meredah lautan manusia...tapi berbaloi...take a look what i get there...

i love those things... =)

lepas shopping @ chic pop street market,kitorang pergi one utama pulak...mengisi perut yang lapar dan teruskan bershopping!!!!! tapi kak intan je yang shopping...i tak pun...huhuhu...sedih.... =(

kitorang makan kat peranakan palace...the restaurant just nice,calm...baba & nyonya style...tag line dia "aunthentic nyonya cuisine"...


and its food sedappp....i makan nasi lemak and kak intan makan kuey tiaw goreng tak silap...tapi sebab banyak sangat,i pun makan tak habis...rugi kan...kak intan belanja...thank you sista! =)



kak intan was invite me to join her and her boyfriend balik kampung at that night...kononnya boleh buat surprise kat mr.bf tapi malangnya my mum punya mood tak baik...i ask for her permission and tanpa berfikir panjang dia terus say "no!"...sedih...........huhuhu...

then,we wait for kak intan's boyfriend and they sent me home...tapi i ada kirim ole-ole untuk mr.bf...tak dapat jumpa but make him happy pun cukuplah...however,i enjoyed the day so much!!!thank you dear sista! =)

Thursday, June 23, 2011

mango smoothies!!!

hi korang!!!
smoothies ni ada kawan i request suruh i share...smoothies ni i ada buat masa celebrate father's day hari tu...so,apa yang kita perlukan???

3 biji mangga
200 ml susu segar
150 ml plain yogurt
5 sudu besar gula
200 ml air

cara-cara nak buat smoothies ni...

1. potong dadu mangga dan frozenkan selama 2 jam
2. masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mixer/blender sampai jadi smoothie.
3. tuang dalam gelas dan korang boleh hias dengan coklat chip or lebihan mangga tadi...ikut kreativiti....

senangkan???semudah 1,2,3! hehehe...
kat bawah ni mango smoothies yang i buat...

actually,korang boleh adjust bahan-bahan dia contohnya kandungan gula,air dan sebagainya...kalau nak manis,tambah gula lagi...kalau mangga tu manis,tak payah letak gula pun tak apa...

and korang juga boleh tukar kepada buah-buahan lain...contohnya tembikai,tapi kalau guna buah tembikai,ta payah letak air pun tak apa...

senang cerita,ikut suka kita sebab buat air ni tak susah macam buat kek or kuih...jangan risau air tak menjadi ke apa...hehehe....ok tu je...bye! =)

Wednesday, June 22, 2011

"we are not perfect" couple contest!!!

hi korang!!!
i nak join contest ni pulak...cik penganjur contest ini ialah cik hazirah...kat bawah ni banner dia...


hadiah????

dapat duit tu.........hehehe....
gambar kitorang????
tu...kat bawah tu....



(location : taman botani,ipoh)

(location : gunung lang, ipoh)

(location : pulau pangkor, lumut)


macam mana kitorang kenal???
i kenal dia masa i study kat UiTM Perak...bermula dengan adegan kacau-mengacau...hehehe...roomate i satu sekolah dengan boyfriend i ni dan masa masa roomate i tengah call boyfriend dia,boyfriend i ni dengan boyfriend roomate i so dia pun sibuk nak cakap dengan kawan roomate i(i lah tu)...i pun cakap dengan dia,"haa,nak apa???" dia pun balas "mintak no.telefon...nak bagi ke tak???kalau tak bagi,orang cari sendiri" ganas tak ganaslah kan...lepas tu dia call,tak tahulah macam mana dia dapat...tapi perangai dia masa tu buat i geram sampai i marah kat dia...tiba-tiba dia senyap...so,i abaikan jelah...

one day,after beberapa minggu dia datang balik dan kali ini lebih menyenangkan...lebih kurang setahun kitorang kawan and i pun accept proposal dia pada 30 November 2009 sempena birthday dia...

Alhamdulillah,sampai sekarang kitorang still together walaupun ada pelbagai dugaan...i sayang sangat dia ni sebab dia jujur...jadi diri sendiri walau apapun keadaan dia...i pun dah kenal dengan whole family dia and diorang sangat baik dan sporting...dia pun dah jumpa my parents...so,i harap hubungan kitorang ni kekal sampai ke jinjang pelamin...cewahhh.... =)

Chic POP Street Market 8 @ Markets at Jaya One

hi korang!!!
i just nak share this info...this weekend 25th June 2011(saturday) will be held Chic POP Street market 8 dekat Jaya One,Jalan Universiti, 46200 Petaling Jaya...apa yang i tahu,this street market is the biggest market yang diorang pernah buat sebab ada 3 in 1 market...ada Chic POP Street Market, Crafty Art Market & Bettr Weekends.


Chic POP Street Market macam biasalah...menjual pakaian and accessories segala...

Crafty Art Market pula jual barang-barang kraf yang unik serta D.I.Y. staff...

Bettr Weekends menawarkan produk untuk kesihatan gaya hidup berkualiti...

sounds great kan...so,jomlah ramai-ramai pergi...for more information,do visit facebook page or click here...kat page tu korang boleh find out the location map and the direction as well...

InsyAllah, i will be there and see ya there!!! =)

Monday, June 20, 2011

marshmallow yang sangat sedap lagi lembut!!!

hi korang!!!
i nak share resepi marshmallow pulak...i suka gila makan marshmallow ni tapi susah nak cari lah...lebih-lebih lagi kat muar ni...i jumpa kat uptown muar tu dia jual marshmallow celup coklat sebatang rm2.50...sebatang ada 3 ketul je...mahal kot...huhuhu...i luahkan isi hati dekat cousin i...dia kata mak dia ada resepi...so,dalam fikiran i,oh rupanya boleh buat sendiri marshmallow tu...nak tanya aunty i lambat,kita guna cara alternatif...search jelah kat internet...huhuhu....

ini bahan-bahan yang diperlukan...

1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula halus (kurangkan lagi pun okay)
______________________________________________
21 gm halal gelatin
1/3 cawan air
2/3 cawan gula halus (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
1/2 cawan corn syrup/glucose syrup
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
pewarna (optional)

cara-cara membuatnya ye tuan-tuan dan puan-puan....

1. ayak tepung jagung dan gula halus,ketepikan...
2. satukan gelatin dan air...biarkan selama 5 minit...
3. masukkan gula dalam campuran gelatin dan panaskan dengan api yang kecil sampai larut...
4. dalam bekas lain,satukan bancuhan gelatin,corn/glucose syrup,esen vanila,garam dan pewarna...
5. pukul bahan-bahan tersebut dengan menggunakan speed yang paling laju selama 15 minit atau betul-betul likat...
6. sediakan loyang 8" x 8",sapukan sedikit minyak dan taburkan tepung jagung dan gula tadi pada dasar loyang...
7. tuang bancuhan ke dalam loyang dan biarkan mengeras selama 2 jam atau lebih...
8. bila dah ready,potong dengan pisau basah...kalau nak guna acuan,basahkan acuan tu...
9. salut lebihan tepung dan gula...biarkan betul-betul kering baru simpan dalam bekas kedap udara...

ini hasilnya...

yang ini i double kan adunan sebab takut nipis pula...dan disebabkan ganache masa buat chocolate cake hari tu ada lagi...i pun letaklah atas marshmallow tu...resepi ganache tu ade kat entry chocolate cake...

rasa dia sama macam kita beli tu....kalau korang tak suka manis...kurangkan gula dalam bahan tu...macam i,i salut marshmallow tu dengan tepung jagung je tanpa gula...ok,selamat mencuba!!! =)

korang pernah buat furniture sendiri???

hi korang!!!
entry kali ini i nak share experience i design and produce furniture sendiri...sejak i habis my diploma ni i jarang fikir or bercerita tentang ID(interior design)...kawan-kawan i yang lain semua ada yang dah kerja...ada yang buat part time...tapi semua berkaitan dengan ID lar...(tapi ada juga macam i...hehehe)i ada reason,i nak relaxing my mind dari fikir banyak sangat...bagi dia rest dulu...buat benda lain selain ID...contohnya,try resepi baru,blogging,jalan-jalan...hehehe...nanti kalau dah sambung degree or kerja,otak i dah serabut balik fikir macam-macam....

okay,masa final hari itu,kitorang kena design furniture sendiri untuk subject "furniture design" dan perlu berkaitan dengan project ID...untuk final hari itu,i buat project post office,so i develop my furniture from post box...and requirement untuk semester ni kitorang kena design furniture yang boleh d.i.y. macam barang ikea tu...here the presentation board...

yang ini pula construction process...seronok sangat sebab dapat tengok step by step...pak cik dalam gambar itu adalah contractor i...besar jasa pak cik tu...dia pun kerja sampai malam sebab kejar dateline...hehehe...rumah pak cik ni betul-betul sebelah sungai Perak,dekat area Bota...so,sambil melawat furniture,kitorang melawat kampung sekali...best gila...



bila dah siap........tadaaaaa!!!!!!!!!!!!!!


walaupun tak adalah gempak mana tapi i suka..sebab i yang buat...kos dia dalam rm600 rasanya...i tak ingatlah (i memang cepat lupa,da tua!)tapi berbaloi kot sebab i tengok sendiri harga bahan mentah dia...(kalau kayu,skru,cat panggil bahan mentah ke???)huhuhu...okay,tu je nak share dengan korang... =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...