Tuesday, September 20, 2011

tips : how to express yourself!

assalamualaikum...
hai korang!
kali ini nadia nak share tips macam mana kita nak menonjolkan diri kita tak kiralah dengan kawan-kawan ke, dalam kumpulan mahupun orang ramai...sebenarnya nadia dapat satu esquee project ni, express yourself in any medium...so, tengah duk buat research tu, jumpalah tips-tips ni...lets check it out!

1. banyakkan membaca

bila kita banyak membaca kita banyak pengetahuan, bila banyak pengetahuan, lebih mudah untuk kita get along dengan semua golongan...contohnya, dengan golongan profesional kita ceritalah mengenai isu semasa, profession mereka...begitu jugak dengan golongan lain...


2. menulis

menulis sesuatu yang original dari otak kita, idea yang asli...bukan copy paste...medium terbaik adalah blog! untuk bloggers lah...menulis antara medium yang bagus nak menonjolkan diri dan dikenali ramai...but always remember, inspired but not copy!


3. jangan takut tanggapan orang lain...harus berani!

yakin dengan apa yang kita buat dan beranikan diri untuk bersuara, membantah, bersetuju atau mengiakan sesuatu perkara...tapi pastikan perkara tu betul dan ada sebab atau bukti...kalau cakap bagai nak rak tapi salah atau sekadar mereka cerita pun tak boleh jugak...memalukan diri sendiri namanya...


4. bila tak puas hati, marah, sedih...tulis surat...

luahkan perasaan anda di atas sekeping surat tapi jangan bagi orang baca pulak...lebih-lebih lagi orang kita tak puas hati tu...sebab sesetengah orang tak boleh simpan atau pendam perasaan...so, they need someone or something to express their feelings just like me...hehehe...tak payahlah mencederakan diri sendiri, baling-baling barang, menangis guling-guling...just write a letter and you getting calm... =)


5. fikir dahulu dan bertindak matang...

i know its like cliche but its works! jangan buat orang berfikir yang anda sangat tidak matang dan selamanya diorang akan berfikir sedemikian...tak cool okay...harus tenang...peoples were respect you...



6. rajin bertanya...

bak kata orang dulu-dulu...malu bertanya sesat jalan...so, nak tonjolkan diri kenalah selalu bertanya supaya orang lain perasan kehadiran korang...tapi nadia selalu ada masalah ni...nak bertanya tapi tak tahu nak tanya apa...huhuhu...yang itu kena perbaiki lah kan...


tips ni untuk korang dan nadia jugak sebenarnya...untuk kita perbaiki diri sendiri and built up our personality...untuk esquee project nadia tu...nadia ada idea dan in progress untuk present this thursday...nanti nadia post entry okay...

tu jelah nak share dengan korang~
bye! =)

7 comments:

  1. perkongsian menarik~~ sye d ajar s'org teman: ketenangan,keyakinan dn kematangan dalam merealisasikan pe jua dalam kehidupan..Alhamdulillah... sgt membantu skali =_=

    ReplyDelete
  2. @chu : hehehe...mesti selalu buat ni...
    @sea_lavender : bagus jugak tips tu...boleh diguna pakai jugak... =)

    ReplyDelete
  3. baca untuk menambah kosa kata, baru la buleh menulis dengan lebih baik. kalau dah cantik penulisan, baru lah berani nak kemukakan pendapat, dan sesekali kalau beremosi, tulis blog.
    yang membaca nyer ajnabi yg nama last kita pun diorang tak tahu jugak kan..

    hey hey!! i luv this post!
    hope more blogger read this to reduce those crappy post dat u dont know how to comment pon :D

    heheh:D

    ReplyDelete
  4. pocket : thanks...knowledge come first in any situation...

    yang itu pun nadia selalu alami...tengah rajin nak komen tapi tak tahu nak komen apa...hehehe...but i know kadang2 orang lain pun ada situasi yang sama bila baca nentry nadia... =)

    ReplyDelete
  5. http://fiqracake.blogspot.com/2011/09/contest-im-proud-to-be-muslimah.html

    ReplyDelete
  6. yupz~ teman sye tu seorang novelis ~ mungkin dia byk la ngajar sye dalam hidup =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...