Monday, August 1, 2011

untungnya wanita hamil... =)

.
assalamualaikum...
hi korang!
hari ini nadia nak cerita pasal perempuan mengandung pulak...sebab??? nadia pregnant ke???tidak sama sekali...just pagi tadi terdengar iklan apa entah kat radio, lepas tu terus terfikir panjang pulak...hehehe...

dalam Islam sendiri ada menyatakan beberapa kelebihan wanita yang mengandung...antaranya ialah...

1. 2 rakaat solat wanita hamil bersamaan 80 rakaat solat wanita tidak hamil...

2. wanita yang meninggal kerana mengandung atau ketika melahirkan anak dikira mati syahid...


ada beberapa lagi kelebihan tetapi diragui kesahihannya, dan nadia pun tak berani nak sebarkan...tetapi dari sudut kehidupan seharian kita banyak kelebihan wanita yang mengandung ni...contohnya :-

1. diberi layanan istimewa oleh semua orang...naik bas ke train ke, orang mesti mengalah dengan wanita hamil...bila pergi mana-mana pun, mesti diberi keutamaan...seronok kan...hehehe...


2. masa pregnant lah, semua orang tak bagi buat kerja berat-berat...orang sekeliling macam ringan tulang je offer bantuan untuk wanita hamil...kat tempat kerja ke, kat rumah ke, mana-manalah...okay, double seronok!


3. boleh demand macam-macam...segala permintaan anda akan dilayan...hehehe...nak makan AYAM GORENG??? nak MAKAN BUAH NAGA??? mintak apa sahaja, dengan pantas hubby pergi beli...kan triple seronok!


4. hubby yang selama ini tak pernah buat semua kerja rumah akan turun padang...semuanya demi memastikan isteri diorang selamat...lebih-lebih lagi anak pertama...wah, bahagianya...(berangan sekejap...)


5. masa ini perut akan menjadi perhatian ramai berbanding anggota lain...hubby siap bercakap dengan perut lagi...hahaha...kalau tak pregnant nak ke diorang buat macam tu...


ini yang terlintas dalam fikiran nadia lah...tapi disebalik kelebihan di atas tu, ada juga kekurangan dari segi pergerakan, alahan dan sebagainya...kelebihan tersebut diberi atas sebab membawa 1 lagi nyawa dan amanah Allah S.W.T. dan yang penting tidak akan diperoleh oleh lelaki...hehehe...

maka bersyukurlah kita dilahirkan sebagai perempuan dan akan/pernah/sudah melalui proses ini...

tu jelah...
bye~ =)

14 comments:

  1. haha. betul-betul..
    seronoknya pregnant..
    ni tetibe rasa nak kawen cepat-cepat nih :)

    ReplyDelete
  2. @azie : terus rasa nak kahwin ye...hehehe....

    ReplyDelete
  3. ha'ah seronokk kann.. okay cepat lah grad cepat lah grad.. nak kawen.. HAHA :D

    ReplyDelete
  4. hehe syoknyeee....tak sabar nih...kekeke =)

    ReplyDelete
  5. @queen F : hahaha...perempuan pada umur macam kita memang berfikiran macam ni ea...hehehe...
    @munna : bawak bersabar...hehehe

    ReplyDelete
  6. Eh, tiba-tiba rasa macam nak kahwin ;p

    ehem ehemm :D

    ReplyDelete
  7. @hasnah : merasalah makan nasi minyak...hehehe

    ReplyDelete
  8. pregnant itu indahhhh !
    hihii >,<

    ReplyDelete
  9. @karukord : awak pun suka ye...hehehe...

    ReplyDelete
  10. @MN : wah,ada experience ke???hehehe...

    ReplyDelete
  11. walaupun pocket tahu.. pocket akan kena belasah balik nanti..
    tp still pocket nak kater..

    no 3 n 4..
    'tooooolong sikiiiiiiitttt'
    heheheh:)

    ReplyDelete
  12. @pocket ; maka rugilah siapa yang bakal menjadi isteri pocket nanti...hahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...