Wednesday, August 10, 2011

puteri ayu ke seri ayu atau putu ayu???

.
assalamualaikum...
hi korang!
hari ini nadia nak share resepi kuih tradisional yang banyak nama ni...nadia pun tak pasti mana satu yang betul...kalau google semua keluar kuih yang sama...tapi tak apa, yang penting kuih ni AYU...hehehe...kuih ni nadia buat untuk buka puasa hari itu...nadia tengok kat my resipi, resepi kak rohaya...tapi nadia ada ubah sikit...pandai-pandai je ubah kan...hehehe...okay, jom tengok bahan dia...

BAHAN-BAHAN

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil perisa pandan
pewarna hijau

sedikit kelapa parut, tepung gandum dan garam

CARA-CARA

1. oles acuan dengan sedikit minyak...(supaya tak melekat dan senang nak keluarkan)
2. campurkan kelapa parut, tepung gandum dan garam...masukkan dalam acuan dan tekan sedikit supaya mampat...
3. pukul gula dan telur selama 5-7 minit...masukkan ovalette dan pukul lagi...
4. masukkan tepung dan santan sedikit demi sedikit...
5. masukkan pula perisa pandan dan pewarna hijau...
(nadia tak guna perisa pandan, nadia perah santan bersama air daun pandan...tradisional sikit kan...rasa pandan asli...hehehe)
6. tuang ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 7-10 minit...

siap!

korang tak tahu macam mana rupa kuih putu ayu/puteri ayu/seri ayu ni???tengoklah kat bawah ni...



gambar kat atas ni nadia google sebab kuih nadia sesat sikit bentuknya...sebab nadia tak ada acuan kuih ni...nadia pakai acuan kuih lompang...hehehe...



bolehlah ni kan...yang penting rasa sama...hehehe...oh ye, nadia ada buat kuih lompang jugak hari itu tapi tak sempat nak snap gambar sebab dah nak buka then lepas buka, memang habislah...

tu jelah nak share~
bye! =)

8 comments:

  1. mana buleh kira
    'asal rasa sama'!!?
    pasal its all about presentation.

    (Sajer je nak kacau usaha orang)

    anyway dah tu, rajin masak kan

    ReplyDelete
  2. i dont mind about presentation untuk masuk dalam perut sendiri...hahaha...

    buat bentuk macam ni pun licin, can u imagine if i buat exact shape...

    ini dinamakan puji diri sendiri...

    sekian terima kasih... =)

    ReplyDelete
  3. haha..tak gesahla kan bulat ke kotak ke.. kalo makan masok perut jugak! u boleh jadi cook la!! =)

    ReplyDelete
  4. @nana : untuk makan sendiri buatlah bentuk apa pun kan...minat je lah... =)

    ReplyDelete
  5. heheh, btul tu!!
    kenapa nak pulun buat benda yg cost added tp tak value added kan.

    ReplyDelete
  6. exactly, value utk perut penting ye... =)

    ReplyDelete
  7. kuih fav ;) huhu

    effort dah ade, boley improve.

    tak semestinya sekali buad, da menjadi. hehehe

    ReplyDelete
  8. @syura shii : i suka kuih ni sebab tu i buat...my mum kata rasa okay just bentuk je pelik...hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...