Tuesday, August 23, 2011

plan & tarGet...

.
assalamualaikum...
hi korang!
just nak share dengan korang tentang pengalaman nadia sendiri tentang plan dan target ni...dulu, nadia ada buat entry tentang ::tips berjaya dalam hidup!:: dan salah satu tips tu adalah plan dan target... sebenarnya nadia pun tak perasan yang nadia gunakan kaedah ini dalam kehidupan seharian nadia...sekarang ni baru perasan...hehehe...


masa form 3, nadia suka sangat tengok program dekorasi macam casa impian, deko idaman dan segala program yang berkaitan...masa ni lah nadia kenalpasti minat nadia dan tukar cita-cita...nadia ingat lagi, nadia cari dalam kamus apa maksud perekabentuk dalaman in english...hehehe...so, bila orang tanya je, confident je nadia jawab, cita-cita saya nak jadi interior designer...itu TARGET nadia mulai hari itu! nampak lar lain sikit dari orang lain...semua nak jadi cikgu, businessman, engineer...dalam kelas, nadia sorang je nak jadi interior designer...hehehe...


form 4, nadia bincang dengan cikgu, "kalau saya nak jadi interior designer, saya kena ambil kos ape???" cikgu nadia pun kata, ambillah science engineering...tu dah kira PLAN lah kan...so, bila dah berada di landasan yang betul, just focus on SPM...trial nadia ada 1A je...masa yang yang tinggal tu nadia identify subjek mana yang nadia boleh skor A...ada 4 je, so nadia fokus yang 4 tu lah...dan sekali lagi TARGET nadia tepat ke sasaran dengan bantuan PLAN yang betul, nadia dapat 4A...


nadia apply UPU, first choice nadia of course lah interior design...then, dapat panggilan temuduga...excited kemain lagi...nadia ni minat je, knowledge ZERO...nadia main belasah je jawab masa interview tu...dan alhamdulillah dapat, mungkin masa tu interior design ni tak ramai orang tahu dan apply, so peluang untuk nadia ni kira cerahlah...one step closer untuk mencapai cita-cita...


masa diploma, baru nadia tahu ID ni tidaklah seperti yang nadia fikir, bukanlah seperti eric leong, terkejut kan!!!terkejut kan!!! eric leong tu interior decorator, bukan interior designer tahu!okay,as a ID students, nadia tak terror macam kawan-kawan yang lain, design tak gempak mana pun...result menurun masa part 2 and part 3...start masa part 4, nadia dah TARGET nak grad dengan 3.0 pointer ke atas...then PLAN untuk ke arah tu...dan alhamdulillah, berhasil...walaupun tak deanlist tapi nadia happy sebab TARGET nadia tercapai...


masa diploma jugak nadia dah TARGET, habis diploma, sambung degree lepas tu kerja, lepas tu beli kereta, lepas tu KAHWIN! hehehe...tapi apa yang kita nak tak selalunya dapat atau ujian akan datang secara tiba-tiba...kalau korang pernah baca yang nadia dalam dilema nak sambung degree atau kerja dulu...bila nadia kerja, secara automatik PLAN nadia dah lari kan...tapi nadia dah dapat jawapan, syukur...nadia akan sambung degree as my initial PLAN...


tapi ada satu perkara yang nadia tak PLAN, tapi ada TARGET...hubungan nadia dengan mr.bf...nadia tak pernah cari cinta (abaikan cinta monyet dulu2), bila dia datang, nadia terima...tu pun selepas melalui beberapa ujian mengenal hati budi...nadia scan sifat dan perangai dia baru nadia accept...hehehe...bila dah in relationship, baru nadia letak TARGET, apa lagi kahwin lah...so, dengan TARGET ni lah nadia bersemangat nak belajar, nak kerja...


kesimpulannya, kalau kita hidup dengan PLAN & TARGET ni, hidup kita lebih teratur, ada hala tuju dan lebih FOKUS...ini bukan cubaan, ini betul-betul tahu!

17 comments:

  1. mula utk memikirkan target dan plan..haha

    ReplyDelete
  2. @SuperHamzah : terima kasih kerana menyokong... =)

    @ Md. Ramos : bagus, jangan lupa fokus! hahaha...

    ReplyDelete
  3. kamu cukup fokus dan berwawasan,
    plan dan target.

    pocket pun ada plan n target,
    tp target hancus punah ranah pasal plan tak menjadi.. hahahah:D

    so sekarang? Plan B

    ReplyDelete
  4. @Pocket : sebab apa plan tak jadi tu???

    plan B sangat penting sebab kadang2 terjadi kejadian tidak diduga... =)

    ReplyDelete
  5. Fail To Plan,is Plan To FAIL =)

    so,landax punya plan,habiskan Blaja,dan teruskan bisnes Parent =)

    ReplyDelete
  6. jika semua di rancang dgn baik maka keputusannya pasti memberansangkan nanti tetapi jika tidak maka redha dan tawakkal sahaja.

    ReplyDelete
  7. @ www.dunialandax.com : you beruntung sebab ada family bussiness and you are interested into it...so, just focus on that... ^_~

    @ RepublicAku : yes, bila tiba-tiba plan tak menjadi, kena muhasabah diri lar, kat mana silap dan anggap itu sbg dugaan dan ujian Allah...redha dan teruskan usaha! =)

    ReplyDelete
  8. betul...plan itu penting...target mesti ader..

    ReplyDelete
  9. ya ~ kena ad plan , kena ad target - tapi kalau utk kes parah mcm kes zemi ni mcm mana erk ?? zemi don't even know ap yg zemi nak ?? so , mcm mana nk plan nak target .. memang parah kan .. dlm umur yg dah agak menjangkau dewasa ni .. still tak ad cita2 tetap - and am in complete lost *need help! #somebody,dosaveme

    ReplyDelete
  10. aq-nsz's : maybe awak patut mulakan dengan plan jangka pendek...

    just a simple plan at beginning...bila dah berjaya, baru plan next step...

    pelan-pelan kayuh bak kata orang tua... =)

    ReplyDelete
  11. sama-sama...

    membantu sekadar yang termampu... =)

    ReplyDelete
  12. Bagus jgak :D Msti try ,Thanks share pngalaman akk~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...