Wednesday, August 24, 2011

i have found the solution : tips shopping!

.
assalamualaikum...
hi korang!
nak share tips untuk shopaholic...to be honest, nadia adalah shopaholic yang tegar...hehehe...kalau pergi mall ke, bazaar ke, even online shopping...once nadia jumpa items yang nadia berkenan, mesti nadia macam cacing kepanasan...tambah lagi kalau benda tu unik, limited dan memang susah nak cari...

orang yang rapat dengan nadia diorang tahulah kot...dari zaman sekolah dulu nadia memang dah ada penyakit ni...tapi lately nadia dah jumpa solution untuk masalah nadia ni...nak tahu apa??? PRELOVED and BUNDLE!...lebih kuranglah kan but yang penting kedua-dua ini adalah murah...nadia start jumpa penyelesaian ni awal tahun kot...dan kemuncaknya masa final semester diploma...hehehe...tapi sekarang online shop pun banyak jual preloved kan...pilih je... =)

korang boleh imagine tak, rm20 boleh beli 4 helai baju dan kadang-kadang tu lebih! beli oxford heels yang jenis jeans just only rm5, leather pumps and handbag below rm20 only...sangat cool kan...masa nadia kat perak dulu, bila ibu call, nadia cakaplah pergi shopping bundle, habis dia gelak sakan...macam pelik sangat je..."awak shopping bundle???mana pergi anak ibu yang kaki shopping barang mahal-mahal tu, yang biar papa asal bergaya tu???" sadiskan statement ibu nadia...jawapan nadia senang je..."ini jalan penyelesaian untuk hilangkan ketagih shopping dan mengawal kewangan..."


lagipun, sekarang kan tengah 'in' VINTAGE fashion so tempat untuk shopping sangatlah memihak kepada bundle dan preloved...vintage dress rm 5-20 je...kawan nadia beli dress christian dior rm10 je...korang mampu??? dulu, kitorang siap buat rombongan lagi pergi kedai bundle kat batu gajah, perak...hehehe...ada 3 kedai favourite...satu kat bus station batu gajah tu, dan 2 shoplot, satu jual baju bundle jugak, satu lagi jual segala jenis barang vintage dan antique, Galeri de'Erin tak silap...

akak bundle tu siap bagi gift lagi masa last kitorang kat perak tu...pakcik tu siap bagi pesanan terakhir lagi kat kitorang...

"kome dah jadi designer nanti, masuk TV ke, jangan lupa kat pakcik nanti..."

hehehe...sweetlah pakcik...pakcik ni kalau tanya harga kat dia, tak ada yang murah...rm20 dia akan cakap rm2000...yela, jual prada, gucci, crocodile, LV mana ada rm20 kan...hehehe...

okaylah, here some TIPS bila nak shopping preloved or bundle items ni...

1. peruntukan MASA yang lama untuk dapatkan sesuatu barang...contohnya kat bundle selalunya dia akan display items banyak2 dan padat...kenalah tengok satu-satu sampai jumpa yang berkenan...


2. bila dah jumpa barang yang berkenan tu, keTELITIan amat diperlukan di sini...korang perlu ambil masa untuk belek2 setiap inci barang tu....almaklumlah, barang second hand kan...dapat cari yang less defect lagi bagus kan...


3. dah shopping barang bundle ni, balik rumah jangan lupa basuh sekali lagi walaupun peniaga tu kata dah basuh...lagi bagus basuh dengan air panas...orang putih kata WARM/HOT WASH...


4. korang kena pandai MIX AND MATCH...baru hasil dia awesome! contohnya, korang ada maxi skirt...carilah long sleeve or kemeja yang sememangnya banyak kat bundle...skirt dah mahal, baju cari yang murah dan banyak...boleh tukar-tukar kan...



tu jelah nak share~
bye! =)

10 comments:

  1. waa.. tips yg sgt berguna.. tmbh2 mot pun giler shopping.. but selalu terhad sbb harga brg yg mot nak beli mst mahal! adui! so bila baca ni, rasa mcm nk try.. thx tau.. dekat batu gajah kan? ok nnt nk try g sane.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. @cik mot : kan...macam membazir je beli mahal2 tapi sama je outcome dengan beli bundle...hehehe...pergi lah...best! =)

    ReplyDelete
  3. @ y u y u Z u l a i k h a : OMG, yuyu datang sini???macam tak percaya je...hehehe...sama2 kupu2 kecik! =)

    ReplyDelete
  4. dear!!!tq..like this entry.muahaha!!

    ReplyDelete
  5. @ CHU MAJORFLAVA : u are welcome dear... =)

    ReplyDelete
  6. wah!!! bgus bgus. tapikan kat bundle slalu sizw besar besar.. sobs.. :(

    ReplyDelete
  7. @ ZURAINI : adalah dear...carilah bundle yang besar, banyak pilihan... =)

    ReplyDelete
  8. trima kasih kongsi tips yg sgt berguna :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...