Sunday, July 17, 2011

what you eat peoples???

hi korang!
since i dalam proses untuk mendapatkan balik berat badan i yang dah ter'over' ni...i pun buat research tentang diet yang sihat supaya tak adalah jadi macam dulu...sampai dapat penyakit gastrik...so, sekarang i nak share dengan korang pulak...

first of all, kira berapa kalori yang korang perlukan sehari untuk capai mission korang... macam mana nak kira??? boleh check di sini...di situ kiraan untuk tinggi adalah dalam inch so korang boleh convert di sini...then,untuk berat badan adalah dalam pounds, so sila convert di sini pulak...hasil kiraan i,calorie goal i ialah 11 307 kalori untuk menurunkan berat badan i sebanyak 0.9 kg seminggu...

then, i nak share info macam mana nak tahu kalori tu datang dari mana...ianya datang dari karbohidrat,protein dan lemak dalam makanan seharian kita...

setiap 1 gm karbohidrat = 4 kalori
setiap 1 gm protein = 4 kalori
setiap 1gm lemak = 9 kalori


penting untuk kita pilih makanan yang kita ambil sebab setiap kalori yang dibekalkan tak sama untuk badan kita...contohnya, coklat dan gula...ianya hanya membekalkan kalori kosong (tenaga) tapi tidak membekalkan vitamin dan mineral...dan hasilnya...
"berat badan korang tak bertambah tapi korang tak sihat..."



lagi satu info...bila kita ambil kalori dari lemak, kita akan cepat lapar sebab kita perlu ambil dalam kuantiti yang sedikit kerana lemak banyak kalori...so, ambillah makanan yang mempunyai karbohidrat dan protein supaya kita tak lapar dan boleh maintain berat badan kita...





diet drastik??? diet ini berkait rapat dengan proses pemotongan kalori untuk badan kita...memang boleh turun cepat tapi probability untuk berat badan tu naik semula juga cepat...ngeri bukan??? so, kurangkan kalori secara sederhana dan kekalkan supaya badan kita sihat dan berat badan kita tak bertambah...

last but not least, ikut je piramid makanan ni...comfirm sihat! hehehe...


next entry i akan share jumlah kalori daripada makanan harian kita pulak okay!
bye~ =)

2 comments:

  1. Thanks 4 the info ^__^ hehe

    tapi nak start je, ada je benda yg menghalang \alasan semata mata/ hehehe

    ReplyDelete
  2. kan...sebenarnya bergantung kepada diri kita...macam i lah...time ni excited lah...bila dah malas...sengaja makan banyak2...hahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...