Sunday, July 17, 2011

what you eat peoples ll

hi korang!!!
entry ni sambungan daripada entry sebelum ni...i ada janji nak share jumlah kalori dalam makanan seharian kita kan...secara purata kita memerlukan 2000 kalori sehari...so,pandai-pandai korang divide supaya tak terlebih kalori dan boleh maintain berat badan...okay,jom tengok!

1. nasi putih (1 1/2 cawan) = 260 kalori

2. nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori

3. nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori

4. roti putih (2 keping) = 156 kalori

5. roti canai kosong (1 keping) = 200 kalori

6. ayam goreng (seketul) = 130 kalori

7. ikan kembung goreng (seekor) = 140 kalori

8. telur goreng (sebiji) = 110 kalori

9. karipap (seketul) = 130 kalori

10. sandwich sardin (1 keping) = 70 kalori


ini just beberapa menu yang selalu kita makan...kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh semak di sini...

next entry i nak share di mana kita boleh kira kalori dalam pemakanan kita...
till meet at the next entry...
bye~ =)

2 comments:

  1. haha..byk kalori nih..nasi sekali makan je dua pinggan..ayyya! :P

    ReplyDelete
  2. hehehe...i pun macam tu jugak dulu...bila buat research je,i macam alamak! huhuhu... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...