Monday, July 18, 2011

tips : berjaya dalam hidup !

hi korang!!!
hari ini i nak share tips untuk berjaya dalam hidup...tak kiralah berjaya dalam kerjaya ke, pelajaran ke...apa-apa jelah and this is my version tapi tak tahulah if korang ada resepi kejayaan sendiri kan...

okay, lets check it out!

1. niat
nak buat apa-apa mesti kena ada niat kan...tapi make sure niat kita tu betul...awal-awal niat dah tak elok, susahlah nak berjaya...


2. plan & target
buat sesuatu tanpa target sama macam jalan tanpa arah tuju...dan tanpa plan yang betul, sesuatu yang kita rancang tu akan jadi lambat...contohnya,bila korang nak pergi 1 tempat tu dan korang tak tahu tempat tu kat mana...bila korang plan betul2, prepare maps ke apa ke...so perjalanan korang akan lagi cepat dan mudah kan...sama jugak dengan bila kita nak berjaya...


3. usaha
if korang sibuk letak target dan plan macam2 tapi tak usaha tak guna jugakkan...so, kena usahalah!

4. risiko
orang yang berjaya adalah orang yang berani mengambil risiko...janganlah nak duduk di zon selesa je...sesekali kena ambil risiko okay!

5. positif
sikap positif perlu ada bagi mengelakkan kita asyik mengeluh itu dan ini...dan kalau tiba2 dugaan datang,di sinilah positif itu diperlukan supaya kita lebih bersemangat!


lima step nak berjaya! nampak macam mudah je kan...tapi susahlah nak berjaya if kita sendiri tak betul2 yakin dengan diri kita dan hanya sekadar hangat2 tahi ayam je...

tu jelah nak share...
hopefully, membantu korang dan i untuk berjaya...
bye~ =)

7 comments:

  1. nak bt apa2 pon niat paling utama and diikuti dgn usaha..incya-Allah boleh berjaya

    ReplyDelete
  2. niat yg paling pntg dan diikuti usaha...incya-Allah berjaya

    ReplyDelete
  3. adik, kakchik nak bagitau satu jer :- I like this entry very much.

    ReplyDelete
  4. cucu umie : betul...setuju!
    kakchik : thank you... =)
    lalalovy : thanks ya! =)

    ReplyDelete
  5. betul...yg paling penting sekali mesti la niat dan baru la yg seterusnya...heee~

    ReplyDelete
  6. kan...macam nak puasa...kenalah niat dengan betul...hehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...