Friday, July 15, 2011

petua hilangkan parut...

hi korang!!!
hari ini i nak share petua orang lama-lama macam mana nak hilangkan parut...tak kiralah parut kat muka ke kat badan ke...i pun baru search dan nak cuba sebab baru perasan i ni banyak parut rupanya...hehehe...parut jerawat,parut chicken pox,parut jatuh motor,jatuh basikal,jatuh tergolek...semua adalah...huhuhu...

petua yang pertama
korang sapu je ubat gigi kat bahagian berparut tu...yang ini i tak sure petua orang dulu-dulu ke petua zaman sekarang tapi senang je kan... =)


petua yang kedua
asam jawa + sedikit air...sapu kat bahagian berparut dan biar sampai kering...pastu basuh bersih-bersih...(yang ini pun senang...)


petua yang ketiga
biji asam jawa digoreng tanpa minyak (5 minit)...tumbuk sampai jadi serbuk...
serbuk biji asam jawa + beberapa titis air...gosokkan kat parut dan biar sampai kering...lepas tu,bilas!


petua keempat
gosokkan kentang yang dah dikupas di tempat berparut tu...(senang jugak!)



petua kelima
kulit kayu manis ditumbuk + sedikit air...sapu jugak macam kat atas tu... (senang,senang.......)


banyak jugak cara-cara yang senang lagi mudah kan...tak tahu nak cuba yang mana satu dulu...huhuhu...harap-harap kurang lah parut kat badan ni...kalau tak berkesan jugak,kita guna cara moden pulak...tak salah mencuba kan...

ok,tu je!
bye~

13 comments:

  1. i pun tak sure sebab baru nak cuba jugak...hehehe...

    ReplyDelete
  2. you are welcome!
    alright then... =)

    ReplyDelete
  3. perghh petua ni terbaik.,
    tapi takpa la.
    lelaki ada parut baru nampak garang. :P

    ReplyDelete
  4. akmal : hahaha...memang pun...tapi kalau terlebih parut macam bf i tu, da jadi cacat...huhuhu (ops,termengumpat pulak...huhuhu)

    ReplyDelete
  5. wow, berkesan ke nih ? harap2 berkesan lah nooh , sbb nk try guna ubat ggi tuh :)

    ReplyDelete
  6. follow kamu suda..

    thx 4 da petua,,byk parut ni..hihi

    ReplyDelete
  7. anis zatie : trylah dulu...lagipun tak keluar modal pun kan...
    nurulhuda : you are welcome! =)

    ReplyDelete
  8. saya juga...mari sama-sama cuba!

    ReplyDelete
  9. wah3...ada petua lagi!suka3(^__^)

    ReplyDelete
  10. hehehe...kan aqma...boleh cuba petua aqma jugak! =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...