Sunday, July 24, 2011

otak kiri atau otak kanan???

hi korang!!!
entry ni nak ajak korang mengenali diri sendiri...korang ni cenderung menggunakan otak yang mana ye???okay, jom tengok ciri-ciri otak kiri dan otak kanan...


otak kiri

1. berkait rapat dengan "logical" sebab orang yang banyak menggunakan otak kiri untuk berfikir ni orangnya suka berfikir ikut logik, bukan khayalan.


2. cenderung kepada angka dan abjad...maknanya suka kira-kira (matematik), menghafal dan fakta.


3. lebih suka buat sesuatu perkara step by step dan terperinci.


4. suka kepada perkara yang memang ada, dah direncanakan.


5. lebih cenderung mengikut peraturan.


6. mengingati sesuatu dengan kata-kata.


7. sukakan tulisan daripada gambar...


otak kanan

1. berkait rapat dengan "creative" sebab orang banyak menggunakan otak kanan untuk berfikir ni lebih kreatif dan suka berimaginasi...


2. cenderung kepada kesenian, melukis, mengarang lagu, dan sebagainya.


3. suka melihat sesuatu secara keseluruhan dulu baru tengok details.


4. suka mengkaji sesuatu dan bagaimana ia berlaku...sifat ingin tahu yang tinggi.


5. lebih sukakan kebebasan dan alam semulajadi...


6. mengingati sesuatu perkara melalui ilustrasi ataupun tulisan serta warna...


7. sukakan gambar berbanding tulisan...



korang cenderung guna otak sebelah mana untuk berfikir???


nadia???otak kanan kot...sekarang korang akan faham kenapa setiap entry nadia mesti ada gambar...hehehe...

tu jelah nak share...
bye~ =)

7 comments:

  1. kalau orang suka tido otak kiri ke kanan ? hahaha..

    cerita zaman budak2
    http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/07/bahaya-tulis-nama-orang-dengan-pen.html

    ReplyDelete
  2. @rayne : itu dua-dua otak cenderung...hahaha....

    ReplyDelete
  3. salam balas kunjungan...:)
    shida otak kiri kowt...adei..~~
    nice entry..:)

    ReplyDelete
  4. pocket otak kanan kot,
    suka berangan,
    suka gambar,
    suka kecantikan :D

    eh first time sini,
    besh besh, kena jalan slalu slalu lagi nih :D

    ReplyDelete
  5. @shida : wah,orang kira2 lar ni...
    @pocket : sama! hehehe...singgah selalu! =)

    ReplyDelete
  6. @maris : awak hebat! dua-dua otak aktif...hehehe...selalunya salah satu mesti lebih sikit daripada yang satu lagi tu... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...