Friday, June 17, 2011

pancake chuollss!!!

over je kan tajuk tu...eh,hi korang!!!(lupa pulak)
nak share resepi pancake pula...i asyik buat entry resepi je kan...ini blog masak-masak ke???or tak ada idea???bukan...i kan tengah cuti panjang...inilah masanya i nak try resepi-resepi yang i KIV dulu...nanti i dah sambung study balik,dah tak ada masa nak try resepi baru lagi...harap korang memahami...hehehe....ok,jom tengok bahan-bahannye...

1 cawan tepung gandum

3/4 cawan susu cair suam(i pakai susu HL)

2 biji telur

1 sudu kecil baking powder

garam (secukup rasa)

1 sudu besar mentega


cara-cara nak buat pancake ni pula...

1. kisar semua bahan tadi hingga sebati...sampai jadi macam ini-->

2. goreng adunan tadi tanpa minyak dan api yang kecil...(lagi bagus pakai non-stick pan)
3. terbalikkan pancake apabila lapisan bawah bertukar warna. Kemudian angkat...
4. Hidang pancake bersama madu dan mentega atau jem...aiskrim pun boleh...ikut suka koranglah...hehehe....

siap!!!

and here is mc donald's hot cakes yang i suka sangat makan tu....

(hotcakes mc'd ni ada butter,hotcakes syrup and grape jam)
senang je kan nak buat pancakes ni...kalau kat Malaysia,kita panggil lempeng je kan...cuma bahan-bahan pancakes ni banyak sikit dari lempeng...hehehe....so,selamat mencuba! =)

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...