Wednesday, June 1, 2011

oreo cheese cake!!!

hai korang!
semalam i saja tengok-tengok resepi kat my resipi...lepas tu,terberkenan pula dengan resepi oreo cheese cake ni...malam tu juga i pergi beli bahan-bahan...ada yang dah ada kat rumah pun...so,bahan-bahan dia kat bawah ni :-

BASE
2 paket oreo(asingkan cream)

1/3cawan mentega yang dicairkan


CAKE
250 gram cream cheese (kraft-philadelphia)

2 biji telur

1/3 cawan susu pekat

cream oreo

sedikit biskut oreo(hancurkan)-optional


cara-cara membuatnya ye tuan-tuan dan puan-puan...
1. untuk base, campurkan mentega yang telah dicairkan dengan biskut oreo yang dah dihancurkan...selepas itu, sapu loyang dengan mentega...then masukkan campuran itu tadi...tekan-tekan supaya padat...
2. bakar dalam 10 minit then biarkan...
3. pukul cream cheese sampai lembut selepas itu masuk cream oreo...
4. masukkan susu pekat dan telur pula...
5. kalau suka,masukkan sedikit biskut oreo yang dihancurkan...
6. tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit or sampai masak...

senang saja kan...bahan-bahan pun tak mahal cuma cream cheese tu saja mahal sikit...ini rupa oreo cheese cake yang i google...




yang ini pula oreo cheese cake yang i buat semalam....



rasa dia,sedappp!!!
tapi i buat kurang cantiklah...dan nipis...kalau cake tu buat dua adunan baru cantik kot...tapi i takut muak sebab banyak cheese...up to you lah...hehehe...kalau untuk event or celebration buatlah cantik-cantik...kalau nak makan kat rumah tu,buat macam i ni pun dah ok...so,selamat mencuba!

9 comments:

  1. memang sedap pun...try lah! =)

    ReplyDelete
  2. terliurrrrrrrr....
    nak try la nanty!!!
    :)

    ReplyDelete
  3. silakan...senang jew kan... =)

    ReplyDelete
  4. serius cam senang n menarik..saya amik ek resepi ni

    ReplyDelete
  5. lapar la nengok rsepi kat blog nih... yummy3~

    ReplyDelete
  6. nelly, meh datang rumah... =)
    syafrina, ambillah...
    cik awin, hehehe...apa lagi,try lah
    nadia, harus! =D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...