Monday, June 20, 2011

marshmallow yang sangat sedap lagi lembut!!!

hi korang!!!
i nak share resepi marshmallow pulak...i suka gila makan marshmallow ni tapi susah nak cari lah...lebih-lebih lagi kat muar ni...i jumpa kat uptown muar tu dia jual marshmallow celup coklat sebatang rm2.50...sebatang ada 3 ketul je...mahal kot...huhuhu...i luahkan isi hati dekat cousin i...dia kata mak dia ada resepi...so,dalam fikiran i,oh rupanya boleh buat sendiri marshmallow tu...nak tanya aunty i lambat,kita guna cara alternatif...search jelah kat internet...huhuhu....

ini bahan-bahan yang diperlukan...

1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula halus (kurangkan lagi pun okay)
______________________________________________
21 gm halal gelatin
1/3 cawan air
2/3 cawan gula halus (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
1/2 cawan corn syrup/glucose syrup
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
pewarna (optional)

cara-cara membuatnya ye tuan-tuan dan puan-puan....

1. ayak tepung jagung dan gula halus,ketepikan...
2. satukan gelatin dan air...biarkan selama 5 minit...
3. masukkan gula dalam campuran gelatin dan panaskan dengan api yang kecil sampai larut...
4. dalam bekas lain,satukan bancuhan gelatin,corn/glucose syrup,esen vanila,garam dan pewarna...
5. pukul bahan-bahan tersebut dengan menggunakan speed yang paling laju selama 15 minit atau betul-betul likat...
6. sediakan loyang 8" x 8",sapukan sedikit minyak dan taburkan tepung jagung dan gula tadi pada dasar loyang...
7. tuang bancuhan ke dalam loyang dan biarkan mengeras selama 2 jam atau lebih...
8. bila dah ready,potong dengan pisau basah...kalau nak guna acuan,basahkan acuan tu...
9. salut lebihan tepung dan gula...biarkan betul-betul kering baru simpan dalam bekas kedap udara...

ini hasilnya...

yang ini i double kan adunan sebab takut nipis pula...dan disebabkan ganache masa buat chocolate cake hari tu ada lagi...i pun letaklah atas marshmallow tu...resepi ganache tu ade kat entry chocolate cake...

rasa dia sama macam kita beli tu....kalau korang tak suka manis...kurangkan gula dalam bahan tu...macam i,i salut marshmallow tu dengan tepung jagung je tanpa gula...ok,selamat mencuba!!! =)

11 comments:

  1. OMG I HATE YOUUUUU!!! naaaaakkkk!!! malas buat haha

    ReplyDelete
  2. hahaha...tia,malas buat,beli jelah...huhuhu....

    ReplyDelete
  3. hi nadia.. hu..mmg jadi ye wat marshmallow ni? saya nyer die melekit je tak kering2 dah biar 2 jam dah..maybe tak cukup pukul kot..sbb tgk mcm dah kembang gila dah nak melimpah pun..
    xtau la nak wat cne..

    ReplyDelete
  4. sebab ape ye...nadia buat pastu letak dalam peti sejuk...1 jam pastu dah elok dah...tabur tepung lar bagi tak melekit...

    ReplyDelete
  5. terima kasih perkongsian resepi....bagi yang takda masa nak buat..dapatkan MARSHMALLOW HALAL CAHAYA JIHAD....jom like me www.facebooo.com/CahayaJihadMiniMart harga borong menanti anda kepada yang berminat menjadi pengedar atau yang ingin mendapatkan MARSHMALLOW untuk hari raya ni dan sesuai untuk DOORGIFT pelbagai majlis....call me 0132617494 untuk tempahan

    ReplyDelete
  6. kak nadia, klau guna golden syrup boleh tak??

    ReplyDelete
  7. Boleh je..sebenarnya resepi ni memang ada 3 option...sama ada nak pakai golden syrup, glucose syrup ataupun corn syrup...

    ReplyDelete
  8. Boleh je..sebenarnya resepi ni memang ada 3 option...sama ada nak pakai golden syrup, glucose syrup ataupun corn syrup...

    ReplyDelete
  9. Boleh je..sebenarnya resepi ni memang ada 3 option...sama ada nak pakai golden syrup, glucose syrup ataupun corn syrup...

    ReplyDelete