Monday, June 27, 2011

mari mengenal vintage dan fashion =)

hi korang!!!
hari ini i nak share info tentang vintage!i do love vintage and its a trend now right...okay,vintage merupakan istilah yang merujuk kepada pakaian yang berasal dari era sebelumnya...perkataan ini diambil daripada istilah yang digunakan dalam proses pembuatan wain (proses memetik anggur sehingga pengeluaran produk yang siap sedia...

i can conclude that there are two categories in vintage fashion...
1. pakaian yang dihasilkan di era tersebut...
---pakaian sebelum era 1920's disebut pakaian antik
---pakaian dari era 1920 - 1980's dianggap vintage.

2. pakaian baru yang dihasilkan dengan mengambil elemen2 fesyen terdahulu...di sini kita dapat lihat penggunaan istilah retro/retrospective/vintage style...

jom kita tengok fashion mengikut era....

1920's


1930's


1940's



1950's



1960's



1970's



1980's



sekarang korang nampak tak how fashion development kat dunia ni...and,sekarang fashion dahulu kala kembali menjadi trend...and i love that!!! do you??? if you just same with me, korang bolehlah selongkar almari mak korang...mana tahu ada yang korang boleh pakai...lagi lama pakaian tu,lagi style...hehehe....
*jangan fesyen zaman purba pun jadi trend dah lah...huhuhu...
okay tu je nak share dengan korang...
bye! =)
(sumber : wikipedia and google)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...