Tuesday, June 7, 2011

dugaan...

assalamualaikum...
just nak share isi hati dengan korang...tu pun kalau korang sudi baca lah...hidup kita ni mesti ada dugaankan...sama juga macam nikmat,cabaran,halangan,kesedihan,kegembiraan...perkara-perkara macam ni selalu muncul dalam hidup kita sama ada kita nak atau tak nak...kita tak ada pilihan...kena terima je...dan dari situ kita develop diri kita...i selalu terapkan dalam diri i supaya bersifat positif dalam apa jua situasi...

~terjatuh tergolek-golek...tak apa...next time careful ok...

~works kena reject...tak apa...buat je lagi...mesti tak cukup bagus tu...

~kena curi...tak apa...rezeki dia...

~kena khianat or fitnah...tak apa...Allah maha mengetahui...

~selisih faham...tak apa...adatlah tu...

~gaduh dengan boyfriend...tak apa...kalau nak jodoh panjang,kenalah sabar...

tapi sepositif mana i pun,i just manusia biasa...kadang-kadang i kalah juga...macam dah tak mampu nak hadapi...
sabar...sabar...
itulah ayat i selalu guna untuk pujuk diri sendiri...
cara lain selain berdoa dan mengingati Allah, i ada beberapa lagu yang i selalu dengar bila dugaan hadir dalam hidup i...
sujud,lagu KRU & Mawi...dan phoenix bangkit dari abu,lagu M.nasir......itu lagu penguat semangat i...i suka lirik lagu M.Nasir ni...antaranya,"Di sebalik pahit getir kemenangan menanti .." memang betul pun...entahlah...setiap perkara yang berlaku itu mesti ada hikmahnya kan...mesti Allah nak bagi sesuatu yang lebih baik untuk kita...Insyallah...

2 comments:

  1. Saya pulak dengar lagu linkin park untuk menguatkan semangat :) hidup ni memang banyak dugaan,maka kena sentiasalah mencari inspirasi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...