Wednesday, June 15, 2011

chocolate cake!!!

hi korang!!!
sejak cuti berbulan-bulan ni,memang rajin je tangan ni nak try resipi-resepi yang best...almaklumlah,terlebih masa kan...hehehe...semalam i buat kek coklat pula...i know its too common dengan korang kan...tapi bila i search banyak gila version kek coklat...yang kukus,yang bakar,yang tak ada butter...macam-macamlah...so,semalam i try kek coklat non-butter...tapi ganti dengan minyak...hehehe....ni resepinya :

bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 camca serbuk penaik

bahan B
4 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula pasir
1 cawan air suam

cara-cara membuat kek coklat ni senang je...
1. Panaskan air untuk mengukus.
2. Ayak bahan A. Ketepikan.
3. Pukul semua bahan B, kecuali air suam sehingga sebati.
4. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati. Masukkan air suam.
5. Tuangkan bahan-bahan tadi ke dalam loyang. Tutup dengan kain atau apa-apa bahan yang sesuai supaya wap air tu tak masuk dalam kek...
6. Kukus selama satu jam.

untuk ganache or topping kek tu...
100 gm coklat masakan
125 ml susu segar/susu perisa coklat
50 gm butter (dipotong kecil2)
4 sudu besar madu/gula perang/gula biasa

cara-cara :
1. satukan semua bahan dan guna kaedah double boil.
2. biarkan sebentar sehingga suam dan tuangkan ke atas kek.

dan hasilnya....



kek coklat yang i buat ni kurang manis...kalau nak rasa yang macam kek coklat biasa mungkin boleh tambah setengah cawan susu pekat lagi...
ok,tu je...
bye!

*resepi ganache credit to kak dayang

5 comments:

  1. nak salin la resepi nih.. tapi tak tau la bila leh wat kan..sedap3!!!

    ReplyDelete
  2. littlegurl : sedap,meh datang rumah...hehehe...
    bluewendy : copy je...bila2 pun boleh buat...

    ReplyDelete
  3. kecur...adoiyai..sedap tue.nice blog dear!!

    ReplyDelete
  4. hahaha...try lar chu...thank you...i pun suka baca blog u... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...