Wednesday, June 29, 2011

blog ini untuk apa sebenarnya???

hi korang!!!
saja nak luahkan pendapat dengan korang tentang benda ni...apa yang kita nak dengan blog ni???

dulu i sangat excited buat blog ni sebab baru tahu bestnya bila kita tulis dan ada orang baca, mesti kita suka kan...

dalam blog,kita berhak tulis apa saja yang kita suka tapi kita tak ada hak nak pertikaikan apa orang komen,apa pendapat orang dengan penulisan kita...kalau nak tulis blog tapi tak nak orang komen,jangan allow orang komen...senang je kan...

kita nak orang selesa, orang datang blog kita,kita kenalah belajar macam mana teknik blogging yang bagus,kenalpasti "do and don'ts" dalam berblogging,tapi perlu diingat kita dicipta berlainan citarasa dan kehendak...kita takkan mampu nak puaskan hati semua orang...apa yang kita boleh lakukan adalah cuba sedaya upaya kita untuk menghasilkan penulisan yang bagus dan berkualiti serta dapat menarik minat orang untuk baca blog kita...jangan asyik nak komplen apa bloggers lain buat dan apa bloggers lain tulis...tak suka jangan baca,jangan buka blog dia...habis cerita,diorang tulis blog bukan untuk dikomplen,dihina dan sebagainya...setiap orang ada kelemahan...

i cakap ni bukan nak menunding jari kat orang lain tapi untuk diri sendiri juga...orang datang blog kita pun dah kira bersyukur dah...ada orang sudi komen,lagi bagus kan...ada orang jadi pembaca tetap kita,lagi seronok...silent reader???its ok,sebab membantu traffic kita...

the point is,kita buat blog sebab nak orang baca blog kita...tak kiralah,nak famous ke,untuk meluahkan isi hati ke,apa ke...so,bila orang baca blog kita,bersyukurlah...macam i,hari-hari buka blog,tengok bilangan follower and ada comment tak...tengok statistic,ada orang baca atau tak dan meningkat atau menurun...kalau ada,itu da cukup buat i happy...kalau makin berkurang,i fikir macam mana boleh kurang dan terus cari idea untuk hasilkan entry yang bagus....

for me,itu yang i nak dalam blogging ni dan tolong hargai apa pembaca kita buat...sekurang-kurangnya diorang datang blog kita...janganlah sibuk pertikaikan dia follow tapi tak komen,dia komen tapi entah apa-apa,dia silent reader je,dah follow dia tapi dia tak follow kita balik,dah pergi blog dia tapi tak suka itu ini...

STOP COMPLAINING OTHERS AND IMPROVE YOURSELF...

blogging dengan aman,bersikap positif,teruskan berusaha dan paling penting,sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada dan apa yang kita dah kecapi...


*kalau you guys rasa i salah, i am sorry...this is just my opinion...then do whatever you think is the best for yourself...

4 comments:

  1. setuju ngn nadiaazira..kdg2 ble berblogging ni,syok abeh wt entry,xterperasan plak apa yg kte tulis tu mungkin bley bt pembaca lain trase kn..smua org xterlps dr kslpn cuma perlu lbih berhati2 lam pnulisan kte..^_^

    ReplyDelete
  2. k.intan : boleh...kelas bermula esok pukul 9.00 pagi...hehehe...kte pun newbie...nak ajar orang pulak....
    dyra : thank you! =)
    apih yaya : kan...adat lah tu...semua orang buat silap...kesilapan mengajar kita supaya lebih berhati-hati... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...