Monday, July 18, 2011

apam polka dot!!! =)

hi korang!!!
entry ni nak cerita resepi yang i buat hari tu...apam polka dot nama dia...hahaha...
i memang suka cuba resepi yang senang-senang...(bukan pemalas eh) i memang suka makan apam tapi hari itu i ternampak kat blog siapa ea...i tak ingat lah...dia buat apam polka dot tiba-tiba jatuh cinta pulak...hehehe....tapi ni resepi apam biasa i ambil kat mana ek, i lupa lah...and i just tambah pewarna je...try and error je...tapi resepi lain yang korang boleh cuba,check this, resepi apam polka dot...ok,kat bawah ni resepi apam yang i buat tu...

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 cawan nasi
3 cawan air
1 bungkus mauripan

cara-cara :
1. campurkankan semua bahan kecuali nasi dan air.
2. kisar nasi dan air sampai hancur.
3. campurkan adunan no.2 tadi dalam adunan no.1.
4. bahagikan kepada beberapa bahagian (depends berapa warna korang nak buat)
5. biarkan selama 1 jam atau sampai dia naik.
6. masuk dalam acuan,selapas itu, dot-dotkan ikut kesukaan korang.
7. kukus selama 15 minit.
siap!

inilah hasilnya....

tapi kalau korang cuba resepi sebenar mungkin lagi gebu kot...plus,dia ada filling lagi...macam gambar kat bawah ni...


lagi entry apam polka dot daripada nadia: 






wah,lagi comel dari i punya apam kan...tak apa,next time i mesti cuba lagi... =)



5 comments:

  1. Wau , cantik menarik tertarik memang da bomb !
    Heee , nak try lah buat :)

    ReplyDelete
  2. peh cute gilaaa . nak nak ..

    suke polka dot

    ReplyDelete
  3. bestnye buat apam polka dots :)

    ReplyDelete
  4. wah...sedapnya nampak...nak cuba nanti...izinkan ye?? ilmu mu di tuntut?? hehe...

    ReplyDelete
  5. farahin : try lar...
    azmira : i pun...hehehe...
    wani : best sebab dia colourful!
    zuneta : cubalah tapi cuba yang real resepi lagi best kot... =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...