Saturday, May 28, 2011

tips : komunikasi berkesan dalam perhubungan

1. kalau pasangan korang memberi cadangan atau menyarankan sesuatu, seharusnya kita harus mendengar dan memberi respons yang baik walaupun korang tak setuju...bukan hipokrit tapi untuk mengelakkan pentengkaran...

do : "ok, i'll try..."
don't : "entah lah" or "tengok lah nanti..."



itu menunjukkan yang korang langsung tak nak terima pendapat diorang...lepas itu,dah kecil hati ataupun bertengkar...kan susah...

2. sifat perempuan selalu ingin difahami manakala lelaki pula hanya mahukan keadaan kembali reda.so, bila berlaku situasi seperti ini apa kata korang cuba cara ini...

do : "i rasa you perlu cuba faham i,and i akan cuba faham you..."
don't : "you mesti faham i,kalau tidak....bubye!"


janganlah ambil langkah mudah macam itu...ia hanya mengeruhkan keadaan.

3. berhati-hati dengan nada dan intonasi suara.bila dia beria-ia menyatakan sesuatu, pastikan korang dengar dan tumpukan perhatian dan jangan sekali-kali tukar topik...kalau tidak sia-sia saja kamu kene marah...tak pun,dia merajuk...kan susah nak pujuk...

do : boy : "eh,i dah dapat kerja baru tau,gaji best!"
girl: "oh,yeke???best lah you,i pun tumpang gembira"
don't : boy : "eh,i dah dapat kerja baru tau,gaji best!"
girl: "oh,ok...semalam i pergi shopping tau....blablabla...."


support lah apa pasangan kita buat walaupun kecil...siapa lagi nak support dia kalau bukan korang...tak gitu???

4. jaga hati dan perasaan masing-masing...korang bukan hanya perlu jaga hati dan perasaan pasangan kamu saja tapi diri korang juga...cinta is not just responsibility but to be feel together...jangan takut kehilangan sehingga mengabaikan diri sendiri...contohnya, bila pasangan korang marah...

do : "boleh tak kalau u tegur dengan cara lebih elok dan hormat i sebagai
pasangan u..."
don't : "ok, i salah,semua salah i...i'm sorry"


kalau korang tak salah,kenapa perlu mengaku hanya untuk meredakan keadaan...ini hanya menyebabkan diorang naik kepala dan fikir kamu boleh ditindas...penting tau!

5. cuba fahami sifat dan sikap pasangan...perhatikan minat pasangan korang dan apa yang si dia selalu lakukan...jangan sesekali mengkritik minat diorang...kalau nak tegur pun,cuba cara ini...

do : "i suka tengok u happy tapi janganlah sampai abaikan i..."
don't : "u jangan keluar lagi, kalau tak kita clash!!!"


jangan kongkong ok...tak seronok lah...korang pun mesti tak suka dikongkong kan....

ok,that's my own opinion...hopefully, dapat bantu korang and diri i juga...chill ok!

6 comments:

  1. hahaha... tak sabar ea...thank you!
    nanti i follow u back kayh...

    ReplyDelete
  2. leh di gunakan tips ni...hehehe

    ReplyDelete
  3. gunakan lah kalau rasa ok...memang nak share dengan korang pun... =)

    ReplyDelete
  4. refers dari mane information nie??

    ReplyDelete
  5. suremi emi : most of the tips based on my own experiences...hehe

    gambar je saya google dan edit... =)

    kenapa ye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...