Monday, May 16, 2011

paisley pattern...

Hi and Assalamualikum...
Ni nak cerita tentang kegilaan saya terhadap corak paisley...eventhough,corak ni dah lama gila establish tapi i baru nak suka,sebab apa??? i pun tak tahu...huhuhu...mungkin sebab baru menyedari keunikan dan kesenian corak itu sendiri...selama ini,tengok macam tak ada perasaan je...sekarang baru nak guna sense of art yang ada dalam diri...cehh,ada ke???

sedikit info tentang corak paisley ni...

Corak paisley ni merupakan motif sayur berbentuk titisan yang berasal dari India dan Parsi. Ada orang panggil dia "Persian Pickles" ataupun jeruk Parsi bagi tradisionalis Amerika terutamanya pembuat selimut ataupun "Welsh Pears" dalam industri tekstil di Wales sekitar 1888...Lame gila kan...since corak ni da lama gila wujud di dunia yang fana ini, ada beberapa pendapat tentang corak yang unik ini... Ada yang cakap,corak ini seperti titisan air mata, ada pula yang cakap macam bentuk ginjal, buah mangga lah apa lah...pada i, bentuk dia tu yang mempengaruhi pendapat orang... nama Paisley ni diambil dari nama sebuah bandar di Scotland iaitu bandar Paisley... Ia juga dikaitkan dengan kepercayaan agama Hindu...
(sources from wikipedia)

Tidak kira apa pun pendapat orang, yang penting corak ini sangat cantik dan unik...
kat bawah ini antara contoh corak paisley...


cantik kan...


corak ni sarat dan padat tapi tetap cantik...


corak ni pula more simple and modern...


ini pula bagi yang kreatif...beading with paisley motif...

sekarang ini pun banyak shawl, baju, skirt, kain, seluar pun ada yang bercorak paisley...asalkan korang pandai mix and match, tak nampak sarat pun...so, selamat bereksperimentasi dengan corak paisley ini... =)

9 comments:

  1. farhan xminat sgt seni2 nie..
    tapi lawa gak corak nie...;-)

    ReplyDelete
  2. farhan : memang lawa pun...unik... =)
    maddalena : agreed!

    ReplyDelete
  3. im a big fan of paisley too ! boleh gila if see anything that show the paisley design ! seriously ! especially shawls and clothes ! weeee ! :)

    ReplyDelete
  4. kann...i pun suka...sangat nice and unique... =)

    ReplyDelete
  5. Hey saya suka corak ni tapi ni first time saya tau apa nama dia. Thnks awak byk bg info. Baju saya tahun lepas corak ni lah, kat jakel byk kain cotton corak ni. Suka sgt!!!

    XOXO, Chempaka Sari.

    ReplyDelete
  6. oh yeke???cantik kan...i pun hari itu tengok kat jakel lah,terus dapat idea tulis entry ni... =)

    ReplyDelete
  7. yg atas sekali tu shumil giler :)

    ReplyDelete
  8. @hanis zakirah : kan...semua pun comel! =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...