Saturday, June 15, 2013

Lanjutan Tempahan Sampul Duit Raya 2013

Assalamualaikum...

Ini ialah sticky post, untuk entry terbaru sila scroll ke bawah...thank you!!!

since ramai yang tanya boleh tak order lagi sampul duit raya custom made walaupun tarikh order dah tutup, so nadia lanjutkan lagi tempoh untuk order...sampul custom made ni korang boleh letak gambar, nama, tema warna korang untuk hari raya tak lama lagi...

kat bawah ni details tentang sampul duit raya ni...


step untuk order :

1. pilih design sama ada design-design yang nadia dah buat sebelum ni atau bagitahu design macam mana korang nak, yang itu nanti kita discuss kat email...

2. pilih satu gambar korang yang nak letak kat sampul tu...attach sekali kat email...

3. decide nak tulis apa...contohnya : 'ikhlas daripada ....& keluarga' atau 'dengan ikatan tulus ikhlas daripada....' suka hati la nak letak pantun ke apa ke....

4. bagitahu tema warna korang...contohnya korang pilih design nadia tapi nak tukar daripada ungu ke warna hijau...then bagitahu la...

5. nak memudahkan proses, attach je gambar-gambar tu kat email...jadi senang nadia nak refer and tak ada misunderstanding nanti... ^_^

6. dan akhir sekali, email kat nadia : nadiaazira90@gmail.com

design nadia, korang boleh tengok kat link ni...



Monday, May 20, 2013

tempahan sampul duit raya 2013

Assalamualaikum...



since ramai yang email dan tanya nadia mengenai sampul duit raya custom made yang korang boleh letak gambar sendiri, letak nama atau tulis apa-apa sesuka hati korang...so, nadia standardize kan description and price...korang boleh refer kat bawah ni...


untuk design, korang boleh refer link kat bawah ni :


so, korang boleh pilih la nak warna apa, design yang mana, nak tema macam mana...
yang ini pula hasil tahun lepas...


more information , boleh contact nadia through email or blog ni...
nadiaazira90@gmail.com

Tuesday, April 23, 2013

japan trip : Day One

Assalamualaikum...

Setelah sekian lama nadia perap cerita japan trip ni sampai dah jadi pekasam, tibalah masanya nadia kongsikan pengalaman nadia di negara matahari terbit ni sempena cuti mid term ni...hehe~ nadia pergi Tokyo ni dari 01 Mac 2013 sampai 07 Mac 2013, kira seminggu lah kan...

So, sebelum pergi tu, macam-macam jugaklah dugaan sampai ibu nadia kata, "awak ni kejap gelak, kejap berkerut, kejap-kejap tengok telefon". itu semua masa nak settle down our visa...visa japan quite complicated, so process tu jadi sangatlah mendebarkan...kalau dia tak approved maknanya tak dapat pergi lah jawabnya sebab tiket dah beli...masa tu dalam fikiran nadia, lepas settle semua tu, hopefully our trip ni sangatlah berbaloi...
annndddd, ternyata memang berbaloi pun...buktinya, sampai sekarang pun nadia rindu japan lagi tau! nak pergi lagi pleasseee.....*okaystopmerapu!

entry ni, nadia cerita masa first day dulu lah, tak banyak, sebab kitorang sampai pun dah midnight...okay, kat bawah ni, gambar kami masa dalam bas UiTM dan  LCCT...masa ni memang excited gila...dah lupa dah masalah besar yang melanda sebelum tu...hehe~





kat bawah ni pulak, masa dah sampai Haneda Airport...masa landing tu Allah je yang tahu perasaan nadia, dalam hati, 'Alhamdulillah, sampai jugak kat bumi jepun ni...



berikutnya pula, masa on our way nak pergi hostel...kitorang stay dekat Khaosan Tokyo Ninja...hostel ni dekat area Nihombashi-Bakurocho, train station yang terdekat ialah Asakusabashi...train yang pertama kitorang perlu naik tu dari Haneda ke Akihabara, then kena tukar train untuk ke Asakusabashi tapi since kitorang sampai tu dah tengah malam, train yang kitorang naik tu last train and kitorang stuck dekat Akihabara...walaupun Akihabara dengan Asakusabashi tu selang satu station je, tapi sebagai warga Malaysia yang baru first time datang japan ni, manalah kitorang tahu kan...tanya guard kat situ, dia pun tak boleh cakap English...


At last, ada 1 couple ni tolong kitorang tunjuk jalan sampailah ke pintu hostel...dekat setengah jam jugaklah berjalan kaki tengah-tengah malam tu...diorang baik gila okay! tak tunjuk muka stress lagi terpaksa pun...bayangkan lah, lepas tu diorang nak patah balik, JALAN KAKI lagi...masa tu nadia dah impressed gila dengan japanese ni...




bila sampai je depan pintu hostel kitorang pun menjerit keriangan dan kesukaan tanpa terfikir waktu ketika itu...sekali, receptionist kat situ suruh kitorang diam dan masuk, rupanya diorang memang menitikberatkan soal ketenteraman di malam hari...nak bising, ada tempatnya....ohhhhh~

cabin kitorang di tingkat 4..ohh ye, kitorang tak tidur dalam bilik tapi dalam cabin...macam capsule hotel but hostel ni dia mix, ada room type, ada capsule type...ala, macam doraemon tu! hahaha~ untuk nadia, nadia tak adalah culture shock sangat sebab memang dah tengok kat internet awal-awal...tapi untuk lecturer nadia, dia memang culture shock habis...dia kata macam 'vampire balik rumah'. tidur dalam keranda...hehe~


that is cabin that i told above...macam dalam cerita doraemon kan...for me, nadia tak ada masalah pun duduk dalam benda alah ni...even share dengan guys, share bathroom juga...even my lecturers tidur sebelah cabin juga! tapi as you can adapt that culture and its not against our religion, so tak ada masalah lah kan? masuk dalam cabin baru bukak tudung..apa susah..






yang ni stok makanan yang nadia bawak...as everybody know, japan is one of most expensive country, so memang nadia dah prepare dah...half of my luggage is food actually....hehe...and its really work! duit nadia untuk makanan memang sikit je...nadia memang tak suka japanese food...lagipun masa nadia pergi tu early spring, sejuk and tak rasa lapar sangat...makan roti, sneakers dah okay dah...kalau sebulan pergi comfirm kurus! ^_^


yang ni pulak, underground kitchen, nak masak-masak, nak lepak, nak tengok tv ke...nak buat bising malam-malam pun kat sini....so, every morning and night memang ni lah tempat kitorang...beramah mesra sesama kami dan dengan tourist lain..walaupun share kitchen tapi cleanliness memang tiptop! tak ada masalah pinggan cawan tak basuh, tak ada masalah sampah, tak kemas, TAK ADA okay! even, makanan korang simpan dalam fridge pun tak akan hilang...just letak tag nama and tarikh check out supaya diorang boleh buang in case korang terlupa ke apa...cool kan...


tu jelah mukadimah untuk japan trip ni...nanti nadia cerita pasal first day pulak ye...

till meet then...
bubye!

Friday, March 15, 2013

birthdate.

Assalamualaikum...

Entri penghargaan...hehe~
ucapan terima kasih kepada encik faizul sebab membuatkan hari lahir nadia pada 11 March 2013 hari tu jadi 'happy day' walaupun mula-mula tu dia tak ingat okay! 
setiap tahun pun dia memang ada je masalah bila sampai birthday nadia...
so, minimum expectation memang dah standby awal-awal sebab tak mahu sedih terlebih...




gambar di upload atas  dasar comel semata...
sumber : google

so, malam tu kitorang keluar, pergi Setia City Mall, Setia Alam...

and


thanks for Seoul Garden.

 hasil masakan

 hasil santapan

ini hasil abc campuran si faizul

thanks for Rest & Go.

kegemaran kami...
gambar dia je, nadia tak ada, tak mahu pun...huhu~

thanks for Bowling.




aksi-aksi first trial si faizul...nadia pun dah bertahun tak main bowling...
kat bawah ni, video ke longkang dan strike faizul!
.
.
.

thanks for movie.

ingatkan cerita action, rupanya cerita the rock jadi bapak dimana anaknya kena tangkap sebab dadah...kiranya, dianiaya oleh kawan sendiri la ni...
faizul siap cakap dengan slang peraknya, "the rock nangis! mana gayanya ni..." 
hahaha....

thanks for present.


cik kura dah ada kawan! yeay!!! :D

thank you awak!

thanks untuk hari yang simple but menggembirakan hari saya!
thanks menyambut hari tua saya!
sekian!
okbai!
^_~

Tuesday, February 12, 2013

Fresh Fruit Cake.

Assalamualaikum...

Entry kali ni nadia nak share resepi ubah suai jadi kek hari jadi...hehe...nadia panggil kek ni, 'fruit cake bob marley' kenapa? nanti nadia cerita okay!


Bahan-bahan

*kek
500gm tepung optima
200gm mentega
5 biji telur
1 sudu besar ovallete
pewarna
perisa (optional)

*butter cream
125gm mentega
125gm creamwell
100gm susu pekat manis
40gm gula aising
1 sudu kecil esen vanilla

*hiasan
biskut lady fingers
buah-buahan
ribbon

Cara-cara

1. pukul butter sampai kembang
2. masukkan telur satu-persatu.
3. masukkan ovallete dan tepung optima.
4. bahagikan mengikut pewarna dan perisa yang kita nak buat.
nadia tak letak perisa, dan buat 3 warna je...
5. bakar satu-persatu selama 20 minit atau ikut oven koranglah.
6. untuk buttercream pula, campur semua bahan dan pukul sampai kembang dan sebati.
7. bila kek dah siap masak, susun kek tu macam dalam gambar bawah ni...
*letak kek, sapu buttercream, letak kek lagi, buttercream lagi dan seterusnya...
kemudian sapu buttercream keliling kek tadi...
*nadia potong keliling kek tu sikit bagi nampak seia dan sekata... ^_^


this is the reason why nadia called it as 'fruit cake bob marley'...because of the colours! ^_~

8. susun biskut lady fingers di sekeliling kek...


9. susun buah-buahan di atas kek tadi...nadia guna buah-buahan seperti di bawah...saje letak gambar sebab suka tengok warna dia! ^_^




hasilnya...


10. lastly, korang letaklah ribbon sebagai penyeri kek tu...hehe~




siap! hehe...sangat seronok bila tengok hasil titik peluh kita sendiri...sebenarnya kek ni ada orang tempah, so bila dapat feedback yang bagus, bertambah-tambah seronoklah nadia...so, lepas ni mungkin nak buat lagi untuk birthday adik nadia pulak since kebanyakan bahan-bahan ada lagi...dapatlah kitorang merasa pulak...hihi~

oh ye, resepi kek ni nadia olah dari resepi yang nadia pernah buat sebelum ni...

resepi kek dari resepi rainbow cake.

resepi buttercream

till meet then.
okbai!

Tuesday, January 29, 2013

resepi kuih tradisional : putu ayu

Assalamualaikum...

Di pagi sabtu yang indah ini, moleklah kiranya nadia kongsikan satu resepi untuk korang-korang semua...sebenarnya nadia pernah buat dulu dan ada kat blog ni... :: puteri ayu ke seri ayu atau putu ayu??::

Tapi masa tu nadia tak ada acuan lagi, so kuih tu macam cacat sikit...so, sekarang nadia dah beli acuan, tibalah masanya nak tunjuk skill lagi sekali...hehehe...cakap banayak pun tak guna, jom tengok bahan-bahannya....



2 biji telur
1 cawan gula

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu kecil ovallete
1 susu kecil perisa 
pewarna hijau

sedikit kelapa parut, tepung gandum dan garam

cara-cara membuatnya : 




1. oles acuan dengan sedikit minyak...(supaya tak melekat dan senang nak keluarkan)
2. campurkan kelapa parut, tepung gandum dan garam...masukkan dalam acuan dan tekan sedikit supaya mampat...
3. pukul gula dan telur selama 5-7 minit...masukkan ovalette dan pukul lagi...
4. masukkan tepung dan santan sedikit demi sedikit...
5. masukkan pula perisa pandan dan pewarna hijau...
(nadia tak guna perisa pandan, nadia perah santan bersama air daun pandan...tradisional sikit kan...rasa pandan asli...hehehe)
6. tuang ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 7-10 minit

dan hasilnya....










still cacat sikit sebab kelapa parut tu ada hitam-hitam..nadia lupa nak pesan supaya parut yang putih je...huhu...nadia ada try buat guna kekdah lain iaitu blend semua bahan dengan blender tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................kuih tak jadi! konon nak senang lah, mix je semua bahan, sekali kuih tak gebu! tak cuba tak tahu kan...so better korang ikut step kat atas tu supaya kuih korang gebu's! yang kat atas ni, ikut step, so okay lah...

tu jelah, 
selamat mencuba kuih favourite nadia..
okbai!

Tuesday, January 22, 2013

resepi : kek batik

Assalamualaikum...

Kalau cakap pasal kek batik, mesti semua orang tahu kan...resepi mudah dan sedap tak hingat! tapi resepi kek batik ni ada banyak version, ada pakai gula ada pakai susu, ada pakai cooking choc ada pakai milo, ada guna telur ada yang tak... so, jom lah tengok version nadia pulak...


bahan-bahan

300 gm biskut marie (nadia guna munchy's - 1 paket)
200 gm mentega (nadia guna 1 buttercup - 250gm)
1/4 cawan serbuk koko (15gm)
1 cawan susu pekat ( 1/2 tin)
1 cawan  milo (100gm)
1/4 cawan air panas
1 biji telur

cara-cara

1. patah-patahkan biskut marie, nadia patah 2 je...
2. cairkan mentega, nak senang, potong mentega kecil-kecil, cepat sikit cair...
3. masukkan milo, serbuk koko, susu pekat dan air panas...
4. bila semua bahan dah blend each other, masukkan telur dan kacau lagi...
5. tutup api, kemudian masukkan biskut marie, ratakan...
6. masukkan dalam bekas...mampatkan...
nadia alas plastik supaya senang nak angkat nanti...
7. sejukkan dan simpan dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum dihidangkan...


sebelum masuk peti ais


yang ini pulak, bila keluarkan dari bekas, dengan adanya plastik pengalas tu, kerja-kerja mengeluarkan kek batik menjadi mudah!
(pesanan khidmat masyarakat ini dibawa oleh hotfm)


nadia guna paper cup supaya dia tak melekat each other


ready for delivery!
(oh lupa, kek batik ni aunty nadia yang tempah)


kasi close up sikit

* nadia guna 250gm butter instead of 200gm, so rasa butter tu lebih sikit la, tapi tak adalah masin sangat pun...kalau korang tak suka, boleh guna 200gm je macam resepi asal...nadia beli butter cup yang 250gm tu, so 50gm tu macam tak tahu nak buat apa, dah la sikit...tu yang nadia masukkan je semua...

buat kek batik ni memang senang! semudah 1,2,3,4,5,6,7! hehehe~
kalau buat memang confirm jadi...
tu jelah nak share dengan korang...
okbai!