Monday, March 9, 2015

Getaway in Style: Phuket

Hi, I’m Nadia.

 I am currently finding the best place for my honeymoon. Thailand, Indonesia and Singapore are on my short list. So, when I read about contest from FashionValet and The Luxe Nomad#fvtlngetaway, I was like "what a coincidence?" It is like “pucuk dicita, ulam mendatang” in Malay quotes. Hehe.


Why I’d like to stay in Paresa Phuket?
 I can imagine how the feeling while staying there by their tagline, Paresa, Heaven of all Heavens. The location is just perfect and strategic, the resort is built in between tropical forest landscape with a great view facing the beautiful Andaman Sea as you can see in the picture below. This resort is located at Kamala, Phuket. I am a nature lover and of course to see the view has made me wanderlust!


 The architecture is respecting the mother nature, earth tone brickwork perfectly blends with tropical vegetation. For me, when you visit another country, it is good if we can feel their culture, architecture, art and tradition and Paresa Resort are modern, luxury resort, but also good interpretation of South Thai design characteristic as you can see in their room design. It’s just a perfect combination of cozy, romantic and sweet escape for two. 



Two things that attract me so much which are the restaurant and the infinity pool. One of their restaurants is so strategic where you can enjoy a beautiful sunset view while having your meal. And infinity pool always makes me excited!



As we know, FashionValet have a variety of choices for any occasion. And I have two inspirer in fashion. They are FashionValet founder, Vivy Yusof and fashion blogger, Raja NadiaSabrina. I love how they mix and match and the output is so amazing, modesty and clean look.


So, here my choices of style while I was there inspired by these two persona.

STYLE ONE.

A - Kimono Top in Beige (FV BASICS)
B - Satin Palazzo Pants in White (Rina Salleh Clothing)
C - Crepe Shawl in Strawberry Parfait (dUCk)
D - Aeryn Bag in Pink (SHALS)
E - Naida Shoes in Beige (CIPELA Shoes)

This combination is maybe can be styled on arriving at Paresa Resort. Loose, relax, pastel colour as to create a mood of honeymoon and feel the breeze of the Andaman Sea.

STYLE TWO.

 A - Sofia Cardigan in Orange (Madeena)
B - Baku Congo Maxi Dress in White (Sunny Girl)
C - Bamboo Scarf in Sapphire Ice (dUCk)
D - Tia Bag in Indigo (Thirtyfour)
E - Melissa Artemis + Jason Wu in Grey (Melissa)

This style is when I go walking along the beach with my future husband or have a romantic dinner while waiting for sunset. ^_^

STYLE THREE.
A - Devika Kimono Cardigan in Daffodil (Noona <3 b="" fashionvalet="">)
B - Refugee Boyfriend Jeans in Bleach (House of Bubblegum)
C - Peachskin Scarf in Pineapple Breeze (dUCk)
D - Overnighter Bag in Hunter Green and Dark Brown (MISCHA)
E - Stripes Weekend Espadrilles in Mustard (CIPELA Espadrilles)

This one is for the last day. Bright colour in order to avoid sadness to say “good bye” to Paresa resort. Jeans and flat shoes is to get ready to explore Phuket before going back to Malaysia. Hehe.

I’d like to win a stay at Paresa Phuket on The Luxe Nomad because it is just perfect location, luxury resort with amazing surroundings for my honeymoon with my future husband as I will get married soon. Getaway in Style! FashionValet and The Luxe Nomad can make this into reality. 

Thank you!

Thursday, March 5, 2015

Tutorial : Pasang LinkWithin pada Blog

Assalamualaikum

Hari ni nadia nak share tutorial pasang LinkWithin pada blog.

1. Klik pada link nadia bagi kat atas tu, then isi form.


2. Klik Get widget, then akan appear macam ni..Klik dekat install widget tu..


3. Kemudian akan keluar macam ni,


4. Klik 'Add Widget' button then dia akan terus direct ke layout blog korang. Make sure korang dah log in siap-siap. Then, pindahkan gadjet 'LinkWithin' tu di bawah gadjet 'Blog Posts'.


5. Untuk tukar tajuk yang appear kat blog korang tu, klik edit pada gadjet dan tambah kod HTML di bawah ni, 'Your custom text : ' tu padam dan gantikan ayat korang sendiri.



6. Siap! ^_^

tu je, senang je kan.
Okbai!

Friday, February 27, 2015

Dubu Dubu Urban Korean Food.

Assalamualaikum

Kali ini nadia nak cerita mengenai satu restaurant Korea iaitu Dubu Dubu Urban Korean Food. Nadia pergi yang dekat Nu Sentral Mall. Nadia pergi dengan ex-studiomates nadia dekat UiTM Perak dulu. Oleh kerana tak tahu nak order apa, kitorang decide untuk ambil meal set. Kitorang berempat, so ambil lah yang meal set for 3 or 4 person.

Kitorang pilih seperti di bawah ni.

Soondubu Jigae (Seafood)
Honey Garlic Bulgogi (Beef)
Spicy Toppokki
Korean Spicy Wings
Dubu-dubu Rice
4 Roasted Barli Tea (Iced)
4 Desserts : Citron Dubu
Banchan (side dishes)

Sementara tunggu semua order sampai, apa lagi kan? Bergambar lah dulu..

Hafiz & Muna

Syira & Nadia

Taraa, ni dia makanan kitorang. Gigih tunggu semua makanan sampai baru makan walaupun perut dah kebulur.



Meh nadia tunjuk satu persatu menu.

Soondubu Jigae (Seafood)
Rasa macam tomyam tapi tak masam. Macam sup pedas lah kot! hehe

Honey Garlic Bulgogi (Beef)
Yang ini paling favourite! Perapan dia tu sedap..yummy!

Spicy Toppokki
Toppokki tu rice cake, yang panjang-panjang tu..okay jugak rasa dia, cuma liat sikit.

Korean Spicy Wings
Ini pun okay, walaupun nama dia spicy tapi langsung tak pedas pun..Cili diorang memang tak pedas kot!

Okay, menu lain semua dalam gambar bawah ni siap ada nadia sekali. Hehe


Dubu-dubu Rice
Okay dan mengenyangkan.

4 Roasted Barli Tea (Iced)
air dia langsung tak ada rasa barli, rasa nescafe O tanpa gula. 

Banchan (side dishes)
- kacang buncis
- kimchi 
- macaroni

tak faham kan side dishes ni..try makan kimchi, kimchi ni macam sambal belacan diorang la ye tak?tapi yang ni tak sedap! kawan nadia cakap, ada tempat yang sedap. 

Dessert : kitorang tak ada ambil gambar sebab dia sampai lambat, so sampai je  kitorang terus ngappp!

Citron Dubu
gambar dari website.

Rasa dia not bad, most of makanan tu lebih kurang je macam masakan melayu cuma kurang kick sikit. Tapi kalau diberi pilihan, nadia okay je kalau datang sini lagi. Good to try la!
Price tu after tax bagai dalam RM98 berapa sen ntah. RM100 lah senang cerita.

More info and menu, boleh tengok dekat website

Okay, tu je nak cerita.
Till to the next post.
Okbai!

Saturday, February 14, 2015

JAPAN TRIP : DAY FOUR

Assalamualaikum.

Kali ini nadia nak sambung Japan Trip hari ke-4 pulak. Rasa macam lama gila nak habiskan Japan series ni..kena tunggu mood dulu, tengok masa free nak recall balik..hehe..Okay lah, untuk DAY FOUR ni, destinasi kitorang ialah

1.       ASAKUSA
  2.  TOKYO MIDTOWN
3.       ROPPONGI
4.       SHIBUYA

Sebelum memulakan perjalan kami, ambil gambar dulu depan hostel.. hehe

Dari hostel kami di Nihombashi Bakurocho, jalan kaki ke stesen Asakusabashi then naik train ke Asakusa, lebih kurang 15 minit.

Haa, ini dia pintu gerbang untuk keluar dari stesen Asakusa.

Asakusa ialah tempat dimana korang boleh naik RICKSHAW yang dibawa dengan kaedah berlari, bukan mengayuh. Perempuan pun ada tau!

Gate pertama untuk ke Senso-ji Temple, nama dia Kaminarimon (Kaminari Gate)

Masuk je gate tu, korang akan jumpa Asakusa-Nakamise Shopping Street, tempat paling best kalau nak shopping souvenir. Banyak sangat pilihan, so kita boleh buat pilihan nak beli souvenir yang macam mana, mahal ke murah dan diorang siap wrap cantik-cantik. Itu part paling nadia suka tu..hehe

Ini gate kedua, real gate kalau nak masuk Senso-ji  Temple, tapi nadia tak masuk pun, tak terfikir pun nak masuk sebab sibuk shopping souvenir. Hihi

Lepas sakan shopping tu, kami teruskan perjalanan untuk ke Imperial Palace. Untuk ke sana, kena turun di Otemachi Station.

Ini dia entrance Imperial Palace dan tahu apa? Palace ini tutup setiap hari Isnin. What??

So, posing depan palace jela..

Ini swan dekat depan palace, cantik!

 Lepas dah ambil gambar tu, kami ke Tokyo Middletown, turun dekat Roppongi Station.

Then, kitorang melawat galeri Fujifilem, try diorang punya camera, gadjets etc.

Then, lepak kat situ, ada yang pergi Hard Rock Roppongi tapi masa tu, nadia tak terfikir pun nak beli apa-apa..nanti nadia cerita alkisah Hard Rock ni..

Tokyo Midtown adalah pembanguna gaya baru yang dilengkapi kedai-kedai, restoran, pejabat, hotel dan muzium, dikelilingi oleh landscape yang menarik. Kita juga boleh lihat banyak sculpture yang menarik menjadi daya tarikan pengunjung.

Next destination : Roppongi Hills
Kitorang jalan kaki je.

Tiba-tiba nampak budak-budak ni nak pergi mana tak tau! Nampak macam dah besar je..Mungkin selamat kat sini, so parents diorang pun tak kisah kalau diorang jalan tanpa pengawasan orang dewasa dekat bandar besar ni..

Budak-budak pakai uniform sekolah dengan beg dan topi comel macam dalam cerita Jepun pun nadia nampak. Comel okay! 



Tengah jalan-jalan eh stop sekejap lah ambil gambar!

Haa, mana satu nak pergi ni?

Cantik kan signage ni! Okay, kitorang nak pergi Tokyo City View, nak menikmati pemandangan seluruh Bandar Tokyo. Harga tiket, nadia tak ingat..boleh check dekat website dia.



Nahh, nadia belanja pemandangan Tokyo!

Gambar ke-2 tu nampak tak sekolah, ada budak tengah main bola. Dah macam model bangunan dah nadia tengok, padahal memang real! Hihi..

Since nadia pergi tu dah petang nak ke maghrib, dapatlah tengok view siang dan malam.


Tokyo Tower di waktu malam. Nadia tengok sambil feeling-feeling Eiffel Tower. Hehe..

Ada few kawan nadia pergi naik skydeck, sama je dengan view dia cuma outdoor, open air so boleh feel lebih lagi lah!

Nadia tak naik, sebab kena additional fee, so tak nak membazir, kitorang masuk Mori Art Museum. Menikmati lukisan-lukisan pelukis Jepun. Ada yang cantik, faham dan ada juga yang tak faham dan ada juga yang lucah! Dah la masa tu, lecturer kitorang pun masuk jugak, nasib baik tak jalan dengan kitorang! Hahaha..

Dah habis menikmati lukisan, kami ke Shibuya.

Shibuya ialah shopping district, macam Bukit Bintang lah lebih kurang!

Pernah tengok zebra crossing paling besar dan paling sibuk di dunia? Ianya di Shibuya! (ayat skema..hehe) So, nadia experienced cross the road, then sempat ambil gambar walaupun orang tengah sibuk melintas! 

Jalan punya jalan, singgah Forever21, shopping sikit then kitorang singgah McD sambil menikmati kawasan sekitar Shibuya.


Masa nadia pergi ni, nadia tak tahu kisah Hachiko, the loyal dog yang menjadi kisah sejarah di Jepun, so nadia tak pergi cari pun Hachiko Statue tu, dah balik Malaysia baru tengok filem tu, sedih gila kot cerita tu..

Sebelum bergerak pulang, ambil gambar dulu. Adalah sangat penting ye untuk freeze the moment buat stok kalau rindu Jepun. Hehe..

Tu jelah untuk hari ke-4,
Nanti nadia sambung hari ke-5 pulak!

Okbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...