Friday, November 4, 2016

PREPARATION KAHWIN

Assalamualaikum.

Walaupun dah lebih setahun kahwin, nadia nak cerita jugak tentang preparation kahwin. Sebabnya, blog ni dah jadi macam diari dah, bila-bila nadia teringat kisah-kisah lama, nadia baca blog balik. Hehe. Okay, nak ikutkan banyak preparation kahwin ni, nadia try to simplified la.

Kalau ikut list dalam organizer nadia, ada 9 main topic;

1.       Documentation
-          Kursus kahwin
Nadia dah pergi awal2 lagi, tak silap seminggu lepas tunang. Lepas tu tak payah fikir2 lagi. Hehe.

-          Urusan daftar nikah

Since nadia orang Johor, so kena daftar online dulu, buat HIV test, dapatkan sign ketua kampung, saksi borang, dokumen pihak lelaki, dah submit, ready for interview!


2.       Catering
-          Menu (rewang, nikah, sanding & berkat (bekalan untuk tetamu)
Yang ni, nadia ajak ibu & ayah pergi discuss dengan caterer, diorang lebih arif. Caterer ni pun bagus tau, dia banyak advise situasi2 tak dijangka, pilihan menu dan lain2.

-          Canopy
Canopy ni include dalam pakej catering, senang kerja kan! Nadia pilih warna hijau & coklat. Pelik sikit la tapi okay la. Hehe.


3.       Make up dan persalinan
-          Make up nikah & sanding
Nadia guna khidmat Kak Salina, mua masa tunang. Nadia suka dia make up!

-          Baju nikah & sanding (termasuk shawl + accesories + kasut)
Baju nikah nadia guna dress tunang, jimat! Hehe. Baju sanding pulak banyak kisahnya. Kawan ayah nadia kata dia nak carikan songket dan nak buatkan baju idaman nadia tu. Macam gambar bawah ni.


Tunggu punya tunggu, dah nak dekat majlis sekali dia ingat nadia nak songket warna turquoise macam dalam gambar tu, nadia cakap nak design macam tu tapi songket nak warna emerald green. Sudahnya, nadia naik bas pergi KL, cari songket. Nadia beli diamond kecik2 tu untuk tambah pada baju lepas tu hantar tailor. Masa tu lagi 2-3 minggu sebelum majlis. Nervous tahu!

Since design baju kahwin nadia ni  design macam baju kebaya je, so senang la nak cari tailor yang boleh buat tapi still tak macam baju idaman atas tu, sebab tailor cakap songket nadia tu berkaki dan tak cukup panjang nak buat labuh tu. Sobs sobs. Sadis tau! 


Satu lagi, kalau korang decide nak buat baju sendiri, please ingat jugak accessories lain macam setanjak, tali pinggang lelaki, veil dan sebagainya. Macam nadia kan, dah settle hantar baju  tailor, jenuh la cari pembuat tanjak pulak. Accessories nadia pinjam kat mak andam.


-          Baju bridesmaid
Baju bridesmaid antara perkara terawal nadia prepare, sebab nadia bagi kain pasang je, so kena bagi awal2 untuk diorang hantar tailor. Yang jauh, nadia pos  siap dengan notes lagi tau! Hehe.


4.       Pelamin dan main table
-          Base pelamin & lelangit
Dua benda ni nampak remeh dan nadia tak terfikir langsung pasal ni tau. Orang canopy cakap bridal house punya part, bridal house tolak kat orang canopy pulak. Last sekali, orang canopy buat with charge. And lelangit kena suruh orang lain yang buat, and of course with charge. Oh ye, ini kes kalau korang buat pelamin kat luar tau!

inilah lelangit just in case korang tak tahu. Hihi. Dipasang di bawah bumbung khemah. Nadia pasang bawah khemah pelamin dan main table.

kalau korang area Muar, boleh contact abang ni.

-          Pelamin
Nadia guna khidmat Salina Bridal. Nadia terangkan konsep semua kat dia, dan dia yang hasilkan. Bukan seperti yang nadia bayangkan, tapi nadia suka sangat pelamin nadia. Lain dari yang lain. (perasan) Hihihi.


-          Pelamin nikah
Untuk pelamin nikah, tak ada dalam plan pun. Tetiba last minit ter’ada’ pelamin nikah. DIY je, tapi pinjam barang2 dekat mak andam kat kampung nadia. Maka terhasillah pelamin ni,


-          Photobooth
Photobooth is 100% adik nadia punya idea sebab nadia memang tak sempat nak tolong. Barang recycle pelamin tunang dan barang2 yang ada kat rumah je. Tapi hasil dia nadia suka! Kreatif jugak adik nadia ni. Hehe.


-          Accessories (paying, hand bouquet, bantal nikah, kipas etc.)
Haa yang ni kena remind bridal house, takut  dia terlupa, kita pun terlupa. Banyak benda-benda remeh nak kena ingat bila bab2 majlis kahwin ni.

5.       Media
-          Photographer & videographer
Photographer nadia guna khidmat One Click Photography,
Videographer nadia guna SIO Photography.
Best in town so far! Senang deal dan hasil dia pun bagus!

-          PA system & DJ
Yang ni, ayah nadia yang cari. Kawan dia, so kitorang pun pergi discuss. Nadia plan nak semua lagu tradisional dan lagu raya since nadia kahwin 30 Syawal masa tu. Dan nadia tak nak ada karaoke session mula-mula tapi pakcik tu terangkan based on experience dia, tetamu mesti akan request karaoke punya tapi dia akan arrange lepas prime time, which is bersanding la. So akhirnya, nadia terpaksa akur.

-          Kad jemputan
Kad nadia design sendiri, print, potong & deco sendiri.


-          Banner & signage
Yang ni pun sama, design sendiri. Semua DIY je.


6.       Hantaran & decoration
-          Bahan-bahan decoration
Nadia guna fresh flower & recycle wooden box masa tunang.
-          Barang hantaran
Since nadia ni cerewet, kitorang decide pergi shopping sama-sama dan pilih apa yang kitorang suka termasuklah cincin nikah.
-          Bunga telur
Yang ni, ibu nadia yang uruskan. Tema warna gold! Tapi gambar ada masa kat pelamin je.



7. Goodies
-          Tetamu VIP
Ibu nadia punya idea! Letak dalam kotak warna gold tapi nadia tak ada gambar pulak.
-          Tetamu biasa
Since jumlah tetamu ramai, dah tak bolehlah nak DIY sangat macam masa tunang tapi ada banyak jenis. Tapi bagi random la.
a.       Nuts in jar (nadia tempah kat IG @decodecobyalin)
b.      Honey in jar (nadia tempah kat IG @nera2nera)+ kuih bahulu (aunty nadia sponsor)
c.       Air kotak besar (beli sendiri & ada cousin nadia sponsor)



8.       Persembahan
-          Kompang (guna pasukan kompang kampung nadia)
-          Tarian zapin (tak johor lah kalau tak ada zapinkan!)
-          Silat ( kawan-kawan adik nadia, zapin masa pengantin sampai pun kawan adik nadia)
-          Pembaca doa (abang sedara nadia)

9.       Lain-lain
-          Homestay untuk pihak lelaki
-          Duit tol (kena inform siap2 kat pihak lelaki)
-          Aturcara majlis (dah buat, jangan lupa inform ahli keluarga)
-          Senarai jemputan
-          Emergency kit (hasil bacaan dari blog2 dan pinterest) nadia prepare siap2, korang boleh google apa yang perlu letak dalam tu. Contohnya, panadol, minyak angin, safety pin, jarum peniti, energy bar macam sneekers sebab nanti kelam kabut or tak lalu makan, boleh makan tu.


Okay, tu jelah yang nadia boleh share kan. Next entry nadia cerita tentang Majlis Pernikahan pulak ye. Jumpa lagi! Terima kasih sudi baca.
















Saturday, April 18, 2015

MAT PERIUK CAFÉ, IPOH


Assalamualaikum.


Ini cerita 2 April 2015 tapi baru nak cerita hari ni, hihi..Masa ni, nadia pergi Ipoh untuk interview kerja.  Disebabkan nadia pergi 1 hari je, nadia naik bas dan suruh Faizul hantarkan. Faizul half day masa hari tu.

After interview, kitorang tengok Fast & Furious 7..Kebetulan pergi on Thursday, buy 1 free 1 ticket kalau guna Maybank Debit card untuk standard seat.. Sukalah nadia! Apa lagi..hehe..And Furious 7 is awesome! Best, kelakar, sedih semua ada.. Kereta-kereta dia pulak , perghhhh meleleh air liur! Hihi..


After habis tengok movie, nadia ajak faizul pergi Bercham, nak pergi Mat Periuk Café ni lah..Ini dekorasi café.

Kat bawah ni pulak menu yang kitorang order,
Nadia order Spaghetti Meatball 

Faizul order Pineapple Fried Rice

Small but Dangerous Pavlova for desert

Air nadia (kanan), Lemonade with Yellow Jelly (something like that la bunyinya)
Air faizul (kiri) (nadia langsung tak boleh recall nama dia)

So far, okay lah food dia, ada banyak lagi menu dia, so if korang datang tak ada lah asyik order menu yang sama je..Western ada, Melayu pun ada. Masa nadia pilih desert, chiller diorang macam kosong je tau, so nadia ambil lah pavlova je,but then bila kitorang nak bayar, nahhhh dia keluarkan deserts yang hurmmm..tempting gila!


Haiihhhh tak ada rezeki betul, nak beli rasa macam dah tak larat sangat dah nak makan. Lain kali jelah kan..So, ini alamat

MAT PERIUK CAFÉ

 Lot 22241, No.40, Hala Tasek Timur 10, 
Kampung Tersusun Tasek, 31400 Ipoh, Perak,
 Malaysia.

Atau guna waze je, type Mat Periuk Café.

Tu jelah.
Okbai!

Monday, April 13, 2015

RESEPI : KEBAB STICKS

Asslamualaikum.


Kali ni nadia nak share satu resepi mudah dan sedap, sesuai untuk dijadikan salah satu menu untuk barbeku atau pelbagai majlis. Mula-mula nadia tengok resepi ni dalam satu rancangan masakan, French Food at Home, then nampak Shea Rasol post dekat instagram and share resepi kat blog. Tapi baru sekarang nadia  tergerak hati nak buat.Hihi.


 Nadia refer resepi Shea tapi since sos black pepper nadia dan expired, terpaksalah nadia buat resepi sendiri untuk marinate ayam nadia. So, jom tengok resepi nadia, kalau nak follow resepi Shea, korang pergi dekat blog myamethyst-shea.com.

BAHAN UTAMA

2 bahagian dada ayam


1 biji lada benggala (merah)
1 biji lada benggala (hijau)
Tomato ceri
Bawang besar
Lidi sate


*nadia guna baby tomato sebab masa beli bahan2 ni, tomato ceri tak ada jual..huhu..Then, kalau korang jumpa lada benggala warna kuning lagi bagus, boleh pelbagaikan warna kebab sticks kita ni..

BAHAN UNTUK SOS PERAPAN

3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar madu
1 sudu besar lada hitam kisar
Beberapa cubit garam


CARA-CARA
1.       Potong dadu dada ayam dan ketepikan.
2.       Kupas dan tumbuk bawang putih.
3.       Campurkan semua bahan sos perapan bersama bawang putih tadi.

4.       Gaulkan dada ayam bersama bahan-bahan tadi dan perap selama beberapa jam.


5.       Bila ayam dah ready, potong lada benggala, baby tomato dan bawang – saiz lebih kurang saiz ayam tadi.
*kalau guna tomato ceri, korang tak payah potong tau, biar je sebiji-sebiji macam tu.


6.       Cucuk bahan tadi berselang seli dengan ayam.
7.       Kalau korang ada grill pan, bakarlah atas tu, kalau tak ada, gunalah non stick pan macam nadia ni..hehe


Dah siap, TADAAAAA!!!



Tu jelah, kalau terliur, dipersilakan cuba!
Okbai.

Monday, March 9, 2015

Getaway in Style: Phuket

Hi, I’m Nadia.

 I am currently finding the best place for my honeymoon. Thailand, Indonesia and Singapore are on my short list. So, when I read about contest from FashionValet and The Luxe Nomad#fvtlngetaway, I was like "what a coincidence?" It is like “pucuk dicita, ulam mendatang” in Malay quotes. Hehe.


Why I’d like to stay in Paresa Phuket?
 I can imagine how the feeling while staying there by their tagline, Paresa, Heaven of all Heavens. The location is just perfect and strategic, the resort is built in between tropical forest landscape with a great view facing the beautiful Andaman Sea as you can see in the picture below. This resort is located at Kamala, Phuket. I am a nature lover and of course to see the view has made me wanderlust!


 The architecture is respecting the mother nature, earth tone brickwork perfectly blends with tropical vegetation. For me, when you visit another country, it is good if we can feel their culture, architecture, art and tradition and Paresa Resort are modern, luxury resort, but also good interpretation of South Thai design characteristic as you can see in their room design. It’s just a perfect combination of cozy, romantic and sweet escape for two. 



Two things that attract me so much which are the restaurant and the infinity pool. One of their restaurants is so strategic where you can enjoy a beautiful sunset view while having your meal. And infinity pool always makes me excited!



As we know, FashionValet have a variety of choices for any occasion. And I have two inspirer in fashion. They are FashionValet founder, Vivy Yusof and fashion blogger, Raja NadiaSabrina. I love how they mix and match and the output is so amazing, modesty and clean look.


So, here my choices of style while I was there inspired by these two persona.

STYLE ONE.

A - Kimono Top in Beige (FV BASICS)
B - Satin Palazzo Pants in White (Rina Salleh Clothing)
C - Crepe Shawl in Strawberry Parfait (dUCk)
D - Aeryn Bag in Pink (SHALS)
E - Naida Shoes in Beige (CIPELA Shoes)

This combination is maybe can be styled on arriving at Paresa Resort. Loose, relax, pastel colour as to create a mood of honeymoon and feel the breeze of the Andaman Sea.

STYLE TWO.

 A - Sofia Cardigan in Orange (Madeena)
B - Baku Congo Maxi Dress in White (Sunny Girl)
C - Bamboo Scarf in Sapphire Ice (dUCk)
D - Tia Bag in Indigo (Thirtyfour)
E - Melissa Artemis + Jason Wu in Grey (Melissa)

This style is when I go walking along the beach with my future husband or have a romantic dinner while waiting for sunset. ^_^

STYLE THREE.
A - Devika Kimono Cardigan in Daffodil (Noona <3 b="" fashionvalet="">)
B - Refugee Boyfriend Jeans in Bleach (House of Bubblegum)
C - Peachskin Scarf in Pineapple Breeze (dUCk)
D - Overnighter Bag in Hunter Green and Dark Brown (MISCHA)
E - Stripes Weekend Espadrilles in Mustard (CIPELA Espadrilles)

This one is for the last day. Bright colour in order to avoid sadness to say “good bye” to Paresa resort. Jeans and flat shoes is to get ready to explore Phuket before going back to Malaysia. Hehe.

I’d like to win a stay at Paresa Phuket on The Luxe Nomad because it is just perfect location, luxury resort with amazing surroundings for my honeymoon with my future husband as I will get married soon. Getaway in Style! FashionValet and The Luxe Nomad can make this into reality. 

Thank you!

Thursday, March 5, 2015

Tutorial : Pasang LinkWithin pada Blog

Assalamualaikum

Hari ni nadia nak share tutorial pasang LinkWithin pada blog.

1. Klik pada link nadia bagi kat atas tu, then isi form.


2. Klik Get widget, then akan appear macam ni..Klik dekat install widget tu..


3. Kemudian akan keluar macam ni,


4. Klik 'Add Widget' button then dia akan terus direct ke layout blog korang. Make sure korang dah log in siap-siap. Then, pindahkan gadjet 'LinkWithin' tu di bawah gadjet 'Blog Posts'.


5. Untuk tukar tajuk yang appear kat blog korang tu, klik edit pada gadjet dan tambah kod HTML di bawah ni, 'Your custom text : ' tu padam dan gantikan ayat korang sendiri.



6. Siap! ^_^

tu je, senang je kan.
Okbai!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...